Dölj det tekniska, slopa korridorer och korta avstånden mellan gemensamma utrymmen, är några arkitektoniska grepp som skapar hemlika äldreboenden. Prisbelönta vårdboendet Silver life i Nacka, som är ritat av Megaron arkitekter, är ett exempel på hur man lyckats skapa funktionella hemlika miljöer både inomhus och utomhus.
– När man bygger äldreboenden kan man inte utgå från vanliga bostäder. Äldreboenden är bostäder med specifika krav och det måste man ha med sig, säger Jakob Högberg som är arkitekt och delägare i Megaron arkitekter. Arkitektfirman har sedan starten för drygt 40 år sedan fokuserat sin verksamhet till bland annat ny- och ombyggnad och har ritat det prisbelönta vårdboendet Silver life Graninge Strand vid Baggensfjärden i Nacka.
Vårdboende utan sjukhuskänsla
I arbetet med Silver life har Megaron Arkitekter utgått från idén att bygga ett vårdboende som inte andas sjukhus och institution.
Jakob Högberg
Arkitekt och delägare, Megaron
Foto: Privat
– Det uppnår man bland annat genom att bygga så att de utrymmen och detaljer som är nödvändiga för verksamheten hålls i bakgrunden, säger Jakob Högberg och fortsätter.
– För att skapa en hemlik miljö är en av utmaningarna att inte bygga för storskaligt. Det är viktigt att gemensamma utrymmen bryts ned i mindre delar och blir mer intima.
Att bygga bort korridorer och korta avstånden är också viktigt för att få bort känslan av sjukhus.
Silver life består av en nybyggd del med enkelrum och lägenheter. Huvudbyggnaden är en tidigare sommarbostad som stod färdig 1909 och är ritad av arkitekten Ferdinand Boberg. Att det är en äldre byggnad har inneburit särskilda utmaningar.
Lätt att orientera sig
– Det har funnits antikvariska värden som till exempel stuckaturer och väggmålningar att ta hänsyn till. En utmaning har också varit att foga samman nybyggnaden med den kulturminnesskyddade villan.
Inredningen spelar också en stor roll för att skapa en hemlik miljö. På Silver Life har man arbetat mycket med möbler, textilier och med färgsättningen för att man lätt ska kunna orientera sig även när synen blir sämre, berättar Jakob Högberg.
Bryter ensamhet och isolering
Ett välplanerat äldreboende ger också förutsättningar att bryta ensamhet och isolering bland de boende.
– Man ska kunna förflytta sig snabbt och enkelt mellan ytorna, och uteplatserna måste vara utformade så att man kan samlas flera stycken.
Det är viktigt att rummen ligger grupperade runt det gemensamma utrymmet så att ingen känner sig bortglömd och undanskuffad.