Med Blixtjobb får socialt utsatta människor kraft att komma tillbaka till samhället igen.
Vetskapen om att det jag gör har betydelse för enskilda personer. Att många av de individer vi stöttar faktiskt får kraft att förändra sina liv.
Det svarar Marita Fernström, vice vd på Skyddsvärnet – anno 1910, på frågan om vad som driver henne i hennes arbete. Hon leder verksamheter som dagligen jobbar hårt för att människor som hamnat utanför samhället, eller riskerar att hamna utanför, ska få chans(er) att komma tillbaka.
Hjälp till självhjälp
Non-profitorganisationen Skyddsvärnet har sedan 1910 arbetat med att förebygga social utslagning och för att skapa bättre förutsättningar för människor i samhället. I praktiken innebär det individuella stödinsatser som tar tillvara på individens egna förmågor. Eller ”Hjälp till självhjälp” som de formulerar det, vilket är en del av Skyddsvärnets värdegrund. Verksamheteten består av olika insatser inom individ och familj, utbildning samt arbetsintegrering. För oss som har ett arbete vet vi hur viktigt det är, inte minst för självkänslan och en känsla av tillhörighet. Något som människor med till exempel missbruk eller med en psykosocial problematik ofta står långt ifrån.
Sedan 2019 bedriver Skyddsvärnet sitt bemanningsföretag Blixtjobb, som ger arbetstillfällen åt personer som lever i utsatthet. Blixtjobb erbjuder tjänster inom ROT och RUT.
– Som potentiell Blixtjobbare blir man kallad till arbetsintervju, och får sedan skriva på ett anställningsavtal. Sedan är man timanställd och försäkrad enligt rådande lagar och får lönen utbetalad en gång i månaden, precis som vilken anställd som helst, berättar Marita Fernström.
Krossar myter
Många av de anställda har hantverksbakgrund vilket gör att de kan utföra ROT-arbete som står sig väl i konkurrens på marknaden. Samtidigt som blixtjobbaren erbjuds hjälp till självhjälp, och kraft att kunna bygga upp sitt liv igen, är det många uppdragsgivare som blir positivt överraskade och får se sina fördomar krossade. För ytterligare en viktig del inom Skyddsvärnets verksamhet är att sprida kunskap och information om människor som lever i utanförskap. Vi behöver slå hål på myter och fördomar kring vilka dessa människor är, och ta tillvara på deras resurser, säger Maria Fernström.
– Att man får skylla sig själv, att det är en viss sorts människor som hamnar i missbruk eller blir hemlösa är vanliga missuppfattningar. Tvärtom, de människor som vi möter i vårt arbete kommer från alla sorters bakgrunder och samhällsklasser.
Det finns de som haft både familj och jobb och bott i hus men där något hänt som förändrat allt. Med bland annat Blixjobb får de möjlighet att hjälpa sig själva tillbaka igen, avslutar hon.