Efter en barndom kantad av missbruk och kriminalitet hittade Anders så småningom sin trygghet hos Rolf och Gudrun. Genom deras familjehem har 35 ungdomar fått rätsida på livet. ”Det här är vårt livsverk”, säger Rolf Nilsson.
Alla människor har rätt till en trygg uppväxt. Men utan stabila hemförhållanden är det lätt att halka snett. Det vet Anders Liljedahl allt om.
Hans pappa dog tidigt, och med en missbrukande mor var hemmet knappast någon plats som bidrog till en positiv utveckling. Redan i 11-årsåldern var Anders inblandad i allt grövre kriminalitet, med misshandel, droger och inbrott som vardag. Han var sannolikt Sveriges yngsta biltjuv.
– Jag hade ingen hemma som brydde sig om mig, så jag blev jourplacerad av socialen i Eskilstuna. Efter sju olika skolor kom jag till slut till en skola där alla var som jag. Då blev det ännu mer bråk.
Familjehem som livsprojekt
I Enköping hade Rolf Nilsson och hans fru Gudrun öppnat sitt hem för problemtyngda tonåringar redan 1983. Under perioden fram till 2019 uppskattar han att ungefär 35 ungdomar har bott hos dem. Max tre åt gången, utan strikta regler och pekpinnar. En trygg plats att få växa som individ.
– Vi har bara två regler, säger Rolf. Vi städar varje torsdag och släcker lampan 22:30. I övrigt består allt av ömsesidiga överenskommelser.
Vår utgångspunkt är att allt som sker ska vara gott och utvecklande för individen. Då kan vi tillsammans skapa en ny, hållbar framtid.
Rolf är själv uppvuxen med föräldrar som tog emot barn och unga som hamnat snett. Han ser det i dag som sin livsuppgift att hjälpa ungdomar. Men när 12-åriga Anders klev innanför tröskeln var det ingen lätt resa de hade gett sig in på. Rolf minns att det var tufft i början.
– Anders var inte särskilt samarbetsvillig, och att komma som luttrad kriminell till en liten skola på landet var inte det enklaste. Osäkerheten löstes i regel med ännu mer våld. När han satte pennan till pappret gick inte bara udden sönder – han bröt av hela pennan. Så mycket spänningar fanns där inne.
Vikten av en andra chans
Den unge Anders respekterade inga regler, utan flydde regelbundet till sina gamla vänner i Eskilstuna. Till slut hamnade han på ett HVB-hem för missbrukare, och därefter på sluten anstalt på Eknäs.
Men på botten kom också slutligen vändningen. Rolf, som inte hade gett upp hoppet om Anders, bodde nu inte långt ifrån anstalten. Han hälsade på regelbundet och höll Anders uppdaterad om familjens semestrar och planer för framtiden. Anders läste in gymnasiekompetens och såg ett ljus i tunneln.
– Jag började mer och mer längta efter ett normalt liv, med människor som brydde sig om mig.
Han flyttade tillbaka hem till Rolf och Gudrun, och kom in på kocklinjen på gymnasiet. Med matglädje och ett riktigt hem kom både högre betyg och nya vänner.
Matchningen är A och O
Rolf poängterar det outtalade: ingen vill komma till deras familjehem från början. Men det är viktigt att se till att matchningen är rätt utifrån livssituation och erfarenhet.
– Vi måste vara säkra på att vi tror att vi kan hjälpa den här personen framåt. Det kräver uthållighet eftersom det kan vara riktiga slitår i början. Tror vi inte att det går tackar vi nej. Matchningen är därför extremt viktig. Vissa familjehem passar utmärkt för att ta emot en tremånaders bebis, men det betyder inte att de kan hantera en kriminell tonåring.
Fler familjehem skulle kunna lösa många av de problem vi har i samhället i dag.
Han är övertygad om att många fler hushåll skulle kunna bli fantastiska familjehem. Men det handlar inte nödvändigtvis om att ta på sig en ny föräldraroll.
– Man blir inte förälder, utan en vuxen som bryr sig. Det är aldrig för sent att skapa en trygg anknytning, men då måste du vara trygg i dig själv som vuxen. Vi ser det här som vårt livsverk – känslan av att vara med och ge utsatta ungdomar en andra chans är fantastisk. Vi har gett dem det de har rätt till som barn.
FaCO
- Familjevårdens Centralorganisation (FaCO) är en ideell organisation som samlar alla olika typer av familjehemsaktörer i Sverige.
- Syftet är att bistå med rådgivning, information, nätverk och forskning inom familjevården, samt att driva relevanta frågor gentemot myndigheter och media.
- Under 2021 initierar FaCO ett stort kunskapslyft för att engagera fler kommuner och privatpersoner i den viktiga familjehemsverksamheten. Viktiga frågor som kommer är lyftas är bland annat anknytningsteorin inom familjehemsvården, mannens roll som förebild för vilsna unga flickor och pojkar, samt familjehemmets ansvar i matchningsprocessen.