Unga med reumatisk sjukdom ska ha möjlighet att engagera sig och delta i fritidsaktiviteter utifrån sina egna förutsättningar. Därför krävs mer kunskap och medvetenhet i samhället.
En aktiv fritid är ett brett begrepp, menar Cajsa Helin Hollstrand som är ordförande för Unga Reumatiker. För vissa kan det vara ett ideellt engagemang, för andra att spela tennis och för en tredje att spela schack.
– Fritidsaktiviteter utgör en stor och viktig del i många barn och ungas vardag. Det är under fritiden vi har möjlighet att engagera oss och delta i aktiviteter som vi själva vill och önskar. Många gånger är ens fritidsaktiviteter betydelsefulla för ens välmående och lycka. Flera ungdomar skapar betydelsefulla vänskapsband, och därför är det viktigt att de ges möjlighet att delta i fritidsaktiviteter utifrån sina egna förutsättningar.
Ökad tillgänglighet
De förbättringsmöjligheter som Cajsa Helin Hollstrand pratar om är kopplade till utmaningar i samhället.
– Oavsett om det är stads- eller övrig fritidsmiljö så behöver det bli en mer tillgänglig plats för alla. Barn ska till exempel inte hindras från en aktiv fritid för att hissen till idrottshallen inte fungerar, eller för att fritidsledaren saknar kunskap om hur aktiviteten kan anpassas så alla kan delta.
Vikten av dialog
Reumatism är så pass individuellt att det är svårt att veta exakt vilka anpassningar som krävs. Därför ligger nyckeln i samtal och förståelse för den som är berörd, säger Cajsa Helin Hollstrand.
– Reumatisk sjukdom ska aldrig vara något som hindrar barn och unga från att leva sina liv fullt ut. Men för att det ska bli verklighet krävs viss förändring. Det handlar om ökad kunskap, dialog och samspel. En kronisk sjukdom innebär ibland att göra omvägar, men med rätt stöd och eventuella hjälpmedel kan vi se till att alla når målet ändå.