Ibland hejdas vägen till framgång och dörren till drömvinster slår igen. För SM-guldvinnaren Fredrik Samuelsson kom den plötsliga pausen när han fick en livsförändrande reumatisk sjukdom vid 26 års ålder.
Tiokamparen Fredrik Samuelsson har vunnit SM-guld i tiokamp sju gånger och sjukamp inomhus sex gånger. Äntligen ser han ljust på framtiden och bortom reumatismen. Vägen till vart han befinner sig idag har både varit mörk och bitvis svår att acceptera. Men som den vinnare han är, har han trots motgångar triumferat mot alla odds.
Smärtan kom över en natt
–Jag vaknade med en svullen tumme. Jag trodde jag brutit den eller fått en fraktur, säger Fredrik. De kommande dagarna uppträdde nya symptom, till exempel smärta i ischiasnerven, knäet och i armbågen. Till slut kom han inte upp ur sängen, utan fick rulla ur den. Genom landslagsförbundet fick han tid på en klinik för att ta blodprover och fick snart därpå även träffa en reumatolog på Karolinska Institutet. Han kunde inte träna och han beskriver väntan på beskedet som oerhört jobbigt. Fredrik berättar att han helt plötsligt hade massor med tid till analys och reflektion. Det var svårt att acceptera att han inte kunde leva sitt tidigare väldigt aktiva liv med träning, gym och träningskamrater. I stället fick han gå på smärtstillande och kortisonbehandlingar.
Trodde att karriären var över
–Det var ett helvete under hösten och vintern. När jag fick veta att jag hade en kronisk autoimmun sjukdom, en reumatisk sjukdom som satt sig på lederna hamnade jag i en depression. Jag trodde att hela min karriär var över, säger Fredrik.
Det var då han beslutade sig för att söka hjälp även för måendet. Psykologen hjälpte honom att se på de små sakerna i vardagen. Fredrik spenderade mer tid med nära och kära och tog promenader för att rensa tankarna. Fokus skulle vara på det som han tyckte om att göra, men även på att hitta nya vägar och hobbys för att ta sig framåt. Han har följt AIK i hela sitt liv och hittat ett nyfunnet intresse i inredning. I slutet av februari kom han till en specialistläkare och påbörjade en reumatisk behandling.
Ta inget förgivet
–Det viktigaste jag lärt mig är att inte ta saker för givet. Det finns hjälp att få oavsett vad man råkar ut för, menar han. Fredrik berättar att han som idrottare blivit smartare genom att han lärt sig att lyssna på kroppen och knoppen. Med denna erfarenhet i bagaget begav han sig i väg på ett träningsläger till Spanien. Där tog han sina första joggingsteg och efter några veckor utvecklade han löp- och styrketräningen. Hans leder mådde
bra i värmen. Han växlade upp och gick framåt. I juli gjorde han
comeback och kvalade in till EM i München.
Fokusera på det du kan
–Att kvala in var den största vinsten i livet. Jag har deltagit på många mästerskap men det här är det jag är mest stolt över. Det kändes overkligt att jag efter det här året fick åka på EM. Jag hade lyckats göra resan tillbaka, säger Fredrik. Självklart har det varit svårt att acceptera en kronisk reumatisk sjukdom där ingen dag är den andra lik – med vändningar som stökar till det. Speciellt som elitidrottsman. Han försöker därför vara mer i nuet och anpassa återhämtningstid, kost och träning efter sina förutsättningar. På så vis hoppas han kunna förlänga sin elitidrottskarriär.
Hans råd till andra är att försöka ha fokus på det du kan i stället för det du inte kan. Det har hjälpt Fredrik till en positivare syn på livet.