Skip to main content
Hem » Skelett och leder » Tillsammans blir vi starka
Skelett och leder

Tillsammans blir vi starka

man och kvinna vid havet
man och kvinna vid havet
Foto: Unsplash

Vår benbank: Vet du att redan vid 30-årsåldern minskar din benvävnad? Det gäller oss alla – man som kvinna. I förlängningen kan detta leda till att vårt skelett får en för låg benmassa som ökar risken för fraktur och slitna leder.

elisabeth augustsson

Elisabeth Augustsson

Ledamot, Osteoporosförbundets styrelse

Foto: Andreas Karlsson

Varannan kvinna och var fjärde man beräknas drabbas av benskörhet (osteoporos) under sin livstid.

Cirka 80–90 000 frakturer per år är relaterade till benskörhet. Frakturer som leder till nästan 500 000 vårddygn per år! En enorm belastning på vården, ett stort fysiskt lidande för den drabbade och en ofantlig kostnad för samhället.

Minimera frakturrisken – hur?

Genom kloka val och smarta knep kan vi tillsammans bromsa benskörheten och risken för frakturer.

Förebygg fall i hemmet! Varje år vårdas 70 000 personer på sjukhus på grund av fall – 75 procent av fallolyckorna sker i hemmet.

Du kan minimera risken för att få en fraktur genom val av livsstil såsom fysisk aktivitet och hälsosam kost. Tillsammans med bra och billiga läkemedel minimeras nedbrytning av ben.

Säkra hemmet

Vi känner oss trygga i vårt hem. Vi är vana att klättra på en stol för att nå upp i skåpen. Vi har sladdar som vi kliver över när vi är vaksamma. Men i iverns hetta kan olyckan vara framme. Så fallsäkra ditt hem nu! Många kommuner erbjuder kostnadsfri hjälp för äldre med enklare tjänster som till exempel att byta glödlampor, sätta upp gardiner eller hämta saker från vindsförrådet. Syftet är att minska risken för fallolyckor i det egna hemmet.

Fysisk aktivitet

Det är viktigt att belasta skelettet hela livet. Relativt måttlig nivå av aktivitet ökar benmassan och förbättrar din balans. Gör det du orkar och kan!

Ställ dig upp i reklampauserna när du ser på tv – skaka loss.

Ta promenader, helst med gåstavar, och njut av naturens skiftningar.

Gör behagliga övningar för rygg, ben och bål med eller utan en pilatesboll i ditt vardagsrum.

Hälsosam kost

Vi vet att vår kost och våra dryckesvanor påverkar vårt mående. En blandad kost som innehåller både D-vitaminer och Kalcium är att föredra, jämnt fördelat under dagen. Belöna dig med god mat efter ett behagligt aktivitetspass!

Läkemedel

När vi väl får diagnosen benskörhet, förskrivs läkemedel som ska förhindra nedbrytningen. Det finns idag nya läkemedel som hjälper skelettet att komma på tillväxt.

Vill du påverka samhället?

Tillsammans med ditt engagemang blir vi starka!

Genom att synas och höras, kan vi påverka politiker och vårdgivare avseende förbättring i vården. 

Vi behöver ambassadörer ute i samhället som är engagerade i en patientförening som jobbar för att vi bensköra ska få ta del av bästa möjliga behandling.

Tillsammans ska vi underlätta för de drabbade, minska antalet frakturer och därmed minska samhällskostnaden!

Next article