Påverka förutsättningarna för ett längre och friskare liv, genom god munhälsa.
Tillhör tandborstningen den dagliga rutinen och genomförs som per automatik? Vi fick redan i tidig ålder lära oss vikten av regelbunden tandborstning. Du behöver hålla tandtrollen borta och vill undvika dyra tandläkarbesök. Trots det, känner få till den påverkan som vår munhälsa har på allmänhälsan.
Vikten av god munhälsa
Att upprätthålla en god munhälsa handlar om att bibehålla en bra bakteriebalans i munnen. Uppstår en konstant eller långvarig obalans kan det resultera i till exempel tandlossning, inflammationer och skador på tänderna. Men det kan också innebära en negativ påverkan på immunförsvaret, ökad risk för cancer och reumatiska sjukdomar, samt försämrat tillstånd för människor med diabetes eller hjärt- och kärlsjukdomar.
Rengör tänderna med fluorid
Den gyllene regeln för god munhälsa stavas fluorid (ofta kallad fluor). Genom att borsta tänderna två gånger om dagen säkerställer du ett konstant tillskott av fluorid i din mun och skapar goda förutsättningar för en bra munhälsa. Fluoriden stärker tanden och arbetar med att förebygga karies. Tandkrämen bör innehålla minst 1000 ppm fluorid.
Undvik onödiga ingredienser
Idag innehåller många tandkrämer SLS-ämnen för att ge tandkrämen en löddrande effekt. Utöver det, tillför inte SLS något i din tandvårdsrutin. Däremot kommer SLS med ett antal nackdelar. Dels utvinns det ur palmolja och dels innehåller det alkohol, vilket torkar ut slemhinnorna i munnen. Därmed ökar risken för inflammation i tandköttet. Borsta tänderna med tandkräm eller tandkrämstabletter som är fria från SLS-ämnen, och skapa bättre förutsättningar för både dig och miljö.
Tips för god munhälsa
– Undvik småätande. Ge tänderna 2-3 timmar att återställa balansen i munnen mellan måltiderna.
– Borsta tänderna i två minuter, två gånger om dagen och med 2 cm tandkräm på borsten.
– Byt ut tandborsten när den börjar bli spretig, eller var tredje månad.