Skip to main content
Hem » Skelett och leder » Fler kortisonpatienter bör behandlas förebyggande
Sponsrad

Kortisoninducerad osteoporos är en form av benskörhet som orsakas av kortisonläkemedel. Det kan förebyggas med läkemedel. Som patient kan det vara viktigt att ställa krav på sin läkare.

Det är sedan länge känt att höga kortisondoser kan öka nedbrytningen av skelettet. Det är relativt vanligt att patienter som ordineras höga kortisondoser drabbas av frakturer, säger Bo Freyschuss. Han är ordförande för Svenska Osteoporossällskapet samt överläkare på Karolinska Universitetssjukhuset Huddinge. 

Bo Freyschuss

Ordförande Svenska Osteoporossällskapet & docent och överläkare på Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge

Foto: Privat

–Alltför många patienter med högdoskortison får förebyggande benskörhetsbehandling först efter att de fått en fraktur. Alldeles för få patienter som får högdoskortison under lång tid får läkemedel i tid. Detta trots att Läkemedelsverkets riktlinjer borde leda till att den absoluta majoriteten blir behandlade, säger Andreas Kindmark, utbildningsansvarig i Svenska Osteoporossällskapet och professor i endokrinologi vid Akademiska Sjukhuset i Uppsala. 

Andreas Kindmark

Överläkare och adjungerad professor i endokrinologi vid Akademiska Sjukhuset i Uppsala & Utbildningsansvarig Svenska Osteoporossällskapet 

Foto: Privat

Föreslår förändrat vårdprogram

För patienter med högdoskortison ökar frakturrisken ofta redan inom tre till sex månader efter påbörjad behandling. Störst är riskökningen för kotfraktur eller så kallad kotkompression. För att uppmärksamma frågan kommer Svenska Osteoporossällskapet att under vintern föreslå ett förändrat vårdprogram för dessa patienter. Det kan göra att fler patienter med högkortison ordineras läkemedel som hämmar nedbrytningen av skelettet.

–För bästa effekt är det viktigt att sätta in den hämmande behandlingen i tid, i synnerhet eftersom kortison har en relativt snabb skelettnedbrytande effekt. Många vårdenheter behöver därför uppdatera sina rutiner. Patienter med högkortison kan fråga sin läkare om de inte bör få ett läkemedel utskrivet som kan skydda skelettet. Merparten av alla kortisonpatienter ordineras kalk- och D-vitamintillskott. Det har inte en tillräckligt skelettskyddande effekt, säger Bo Freyschuss.

Next article