Skip to main content
Hem » Ögonhälsa » Glaukom: den tysta syntjuven som hotar synen
Sponsrad

Glaukom, även känt som ”grön starr”, är en av de vanligaste orsakerna till obotbar blindhet i världen. Trots detta är det en sjukdom som ofta förblir oupptäckt tills den har orsakat omfattande skador på synen. Men vad är egentligen glaukom, och varför kallas det för ”den tysta syntjuven”?

Glaukom utvecklas långsamt och orsakar permanenta skador på synnerven och näthinnan. Eftersom synfältsbortfallet oftast börjar i periferin och gradvis sprider sig inåt, är det vanligt att patienter inte märker några symtom förrän sjukdomen redan har kommit långt. Utan tidig upptäckt och behandling kan glaukom leda till allvarliga synskador och i värsta fall blindhet.

Markus Karlsson, chefläkare på Bergman Clinics.

– Benämningen ”den tysta syntjuven” kommer av att sjukdomen ofta utvecklas så långsamt att patienten själv inte märker något förrän sent i förloppet, förklarar Markus Karlsson, chefläkare på Bergman Clinics med specialisering inom glaukom.

Vem löper störst risk?

Orsakerna till glaukom är ännu inte helt klarlagda, men det finns flera kända riskfaktorer. Förhöjt ögontryck och högre ålder är de mest framträdande, men sjukdomen kan även uppstå vid normala trycknivåer. Risken att drabbas ökar successivt efter 50 års ålder, och ärftlighet spelar en betydande roll, särskilt om flera nära släktingar har glaukom.

– Om du har en familjehistorik av glaukom, bör du vara extra uppmärksam och genomgå regelbundna ögonkontroller, råder Dr. Karlsson.

Tidig upptäckt minskar risken

I Sverige har optiker en viktig roll i att upptäcka glaukom i tid. Vid en rutinkontroll för glasögon kan optikern mäta ögontrycket och vid avvikande resultat remittera patienten till en ögonläkare. Trots att det inte finns något etablerat screening-program för glaukom rekommen-deras personer med ärftlighet för sjukdomen att genomgå regelbundna kontroller hos optiker från 50 års ålder.

–Det finns ingen botande behandling för glaukom, men sjukdoms-förloppet kan bromsas genom att sänka ögontrycket. Detta görs med trycksänkande ögondroppar, laserbehandling eller kirurgiska ingrepp. Dessutom kan grå starr-operation, som är en av världens vanligaste operationer, ha en positiv effekt på ögontrycket utöver att förbättra synen, förklarar Dr. Karlsson.

Framtidens behandling

Enligt Dr. Karlsson står vi inför stora utmaningar framöver, då antalet glaukompatienter förväntas öka kraftigt kommande decennier till följd av en åldrande befolkning. Men forskningen inom glaukom går ständigt framåt, och nya behandlingsmetoder är på väg. Ett av de mest lovande forskningsområdena just nu är behandling med nikotin-amid, en variant av vitamin B3, som kan skydda nervcellerna i näthinnan och synnerven. Pågående studier visar lovande resultat, men mer forskning krävs innan metoden kan rekommen-deras brett.

– Jag tror att vi inom några år kommer att ha en betydligt större verktygslåda med behandlingsalternativ än vad vi har idag. Glaukom kanske är en tyst syntjuv, men om sjukdomen upptäcks i tid är chansen att kunna förhindra framtida synskador betydligt bättre, avslutar Dr. Karlsson.

Next article