Skip to main content
Hem » Ögonhälsa » Att belysa glaukom året runt ökar medvetenheten om sjukdomen
Glaukom

Att belysa glaukom året runt ökar medvetenheten om sjukdomen

Foto: Johanna Hanno


Glaukom kallas ofta för den ”tysta syntjuven” eftersom den leder till oåterkallelig synförlust om den inte upptäcks och behandlas tidigt.

Sjukdomen drabbar ungefär 80 miljoner människor världen över, uppskattningsvis 100 000 – 200 000 bara i Sverige. Vi har precis lämnat ”Glaucoma Awareness Month” i januari och går in i världsglaukomveckan i mars. Det är dock lika viktigt att lyfta både framsteg och fortsatta utmaningar kring glaukom under årets alla dagar.

Framsteg inom behandling av glaukom

Även om det ännu inte finns något botemedel mot glaukom finns det behandlingsalternativ som ger hopp om bättre vård. En lovande utveckling är användningen av läkemedel mot glaukom med fördröjd frisättning, som kan förbättra följsamheten och behandlingseffektiviteten. Dessa mediciner är utformade för att frisätta läkemedlet långsamt över tid, vilket minskar behovet av frekventa ögondroppar och säkerställer konsekvent kontroll av det intraokulära trycket.

Minimalinvasiv kirurgi är ett annat område där betydande framsteg har gjorts och nya tekniker ger mindre invasiva alternativ till traditionell kirurgi, vilket ger snabbare återhämtningstider och färre komplikationer. Dessa innovationer gör glaukombehandling mer tillgänglig och effektiv för patienter över hela världen.

Ytterligare forskning för neuroprotektiva behandlingar pågår, bland annat här i Sverige, som exempelvis SGNT: The Swedish Glaucoma Nicotinamide Trial. Dessa nya behandlingar kan erbjuda ytterligare alternativ för patienter eftersom de riktar sig direkt mot de neurodegenerativa processerna och kanske inte kräver intraokulär trycksänkning för att vara effektiva.  

Patientinflytande och stöd är avgörande

Patientinflytande spelar en avgörande roll för att ständigt förbättra glaukomvården. Ideella organisationer som Glaucoma Research Foundation (GRF) och Glaucoma Foundation (TGF) ligger i framkant inom detta arbete i form av utbildningsresurser och stöd för patienter och deras familjer. Genom ett nära samarbete med kliniker säkerställs tillgång till den senaste informationen och behandlingsalternativen. När patienter får kunskap kan de ta en aktiv roll i att hantera sin sjukdom.

Samhällsstöd är också viktigt. Stödgrupper ger en plattform för patienter att dela med sig av sina erfarenheter, ställa frågor och få känslomässigt stöd. Dessutom främjar de gemenskap och minskar den isolering som många patienter kan känna.

Även fonder bidrar till ökad medvetenhet och med medel till forskning.

–För att stimulera till mera forskning kring glaukom i Sverige beviljar Ögonfonden årligen medel till svenska glaukomforskare, säger professor Rune Brautaset som är ordförande i Ögonfonden.

Hoppfull framtid

Vi måste påminna oss om de framsteg som gjorts inom forskning och behandling av glaukom de senaste decennierna, samtidigt som vi behöver erkänna det viktiga arbete som fortfarande behöver göras. Genom att förespråka tidig upptäckt, stödja framsteg inom behandling och forskning samt stärka patienters inflytande kan vi tillsammans nå ännu längre i kampen mot glaukom.

Next article