Sverige riskerar att drabbas av nya pandemier, och det finns ett behov av nationella insatser för att skydda de mest sårbara innan nästa pandemi slår till med potentiellt katastrofala följder. Den medicinska kompetensen inom äldreomsorgen behöver förstärkas, det finns behov av högre bemanning och bättre arbetsförhållanden för personalen och språkkunskaperna hos personalen måste bli (ännu) bättre. Om kompetensen och resurserna inte stärks, riskerar den kommunala vården att bli medicinskt osäker.
I februari 2022 konstaterade den statliga utredningen, Coronakommissionen, att den medicinska kompetensen inom äldreomsorgen behöver förstärkas. Samt att det finns ett behov av högre bemanning och rimliga arbetsförhållanden för dem som arbetar inom äldreomsorgen. Det har gått snart 3 år sedan dess och vi ser att läget inte är ändrat. Under 2023 konstaterade IVO, Inspektionen för vård och omsorg bland annat att personalen inte har tillräcklig kompetens att göra medicinska bedömningar i enlighet med arbetsuppgiften, eller inte behärskar det svenska språket i tillräcklig omfattning. Tillgången till sjuksköterskor och läkare är inte tillräcklig för att säkerställa patienternas behov, enligt IVO.
IVO konstaterade även att läkemedelshantering saknar förutsättningar för att vård- och omsorgspersonal inom äldreomsorgen skall hantera det väl.
Det är i det närmaste ett akut behov av att stärka den medicinska kompetensen i vården inom särskilt eller ordinärt boende. Detta för att vi vet att den kommunala vården i allt högre omfattning behandlar och vårdar personer med svåra medicinska tillstånd. Om kompetensen inte stärks inom den kommunala vården, kommer utvecklingen av den goda nära vården att helt avstanna. Framåt riskerar den kommunala vården att bli en medicinskt osäker verksamhet.
Vi vill slippa fler rapporter från IVO som de under 2023, vilka pekade på att 45 procent av kommunerna saknar sjuksköterskor ofta, eller ibland, för att bedöma patienternas hälsotillstånd på plats.
Alla offentliga nivåer måste ”levla” upp sitt arbete med att stärka den medicinska kompetensen och tillgången till särskilt boende. Vi vet att fler kommer att leva allt längre och det förväntade antalet friska levnadsår ökar. Samtidigt vet vi att med ökad ålder följer fler kroniska sjukdomar. Idag har nästan 60 procent av dem som har fyllt 85 år två eller fler kroniska sjukdomar, som exempelvis hjärt-kärlsjukdom.
- Regeringen behöver ge äldreomsorgen en bättre grund att stå på genom skärpt lagstiftning avseende medicinsk kunskap inom äldreomsorgen.
- Landets kommuner behöver prioritera den medicinska kompetensen inom äldreomsorgen
- Kommunerna behöver säkerställa kontinuerlig fort- och vidareutbildning över längre tid för omsorgspersonalen samt skapa förutsättningar för att arbetsmiljön stärks.
- Ge alla inskrivna i kommunal hemsjukvård rätt till medicinsk bedömning vid behov av sjuksköterska dygnet runt inom 30 minuter, samt säkerställ rätt till en fast läkarkontakt för alla i särskilt och ordinärt boende.