Skip to main content
Hem » nyheter » Värna om din hälsa med regelbundna ögonhälsoundersökningar
Sponsrad

Vi lever allt längre, vilket leder till att fler drabbas av åldersrelaterade ögonsjukdomar. Flertalet av dem ger inte några symtom förrän sjukdomsförloppet gått väldigt långt. Det går då inte att backa bandet då många skador är irreversibla. Därför är det extra viktigt att göra regelbundna ögonhälsoundersökningar hos en legitimerad optiker, för att upptäcka dessa i tid. Många sjukdomstillstånd i kroppen avspeglas även i ögonhälsan.

Medelåldern i Sverige stiger kontinuerligt och allt fler söker hjälp för alltifrån torra ögon till gråstarr eller åldersförändringar i gula fläcken.  

–Vad många inte känner till är att dagens optiker har gedigen klinisk kompetens i allt kring ögat och dess sjukdomar. Tidigare vände man sig främst till optikern då man behövde skaffa sig glasögon eller kontaktlinser. Idag vänder man sig med fördel till optikern för alla typer av ögonbesvär eller då man önskar en grundlig ögonundersökning, säger Sara Wittskog, leg. optiker och kliniskt ansvarig på Synologen, en nationell medlemsorganisation för fristående optikerbutiker med över hundra medlemmar runtom i landet.

Sara Wittskog
Leg. optiker och kliniskt ansvarig på Synologen.

Hela ögat analyseras

En ögonhälsoundersökning tar ungefär en timme, där hela ögat och dess strukturer analyseras. Optikern mäter ögontrycket, tar synfält, undersöker ögonbotten och vid behov remitterar vidare till en ögonläkare. Undersökningen ger en heltäckande bild av din ögonhälsa. Utöver ögonsjukdomar kan undersökningen även bidra till att upptäcka andra sjukdomstillstånd, exempelvis diabetes, högt blodtryck eller höga blodfetter.

–Synen är ett av våra viktigaste sinnen och många ögonsjukdomar blir vanligare efter 55 års ålder. Vi rekommenderar därför äldre medelålders att genomföra en ögonhälsoundersökning vartannat år. Personer med ögonsjukdomar i sin närmsta familj rekommenderas istället årliga undersökningar för att tidigt kunna upptäcka, behandla och bromsa eventuella ögonsjukdomar, säger Sara Wittskog.

Högteknologisk utrustning

Hos många av Synologens medlemmar finns högteknologisk utrustning av samma typ som på ögonkliniker. Här har de legitimerade optikerna med andra ord både rätt kompetens och utrustning för att genomföra heltäckande ögonhälsoundersökningar. AI blir allt vanligare i branschen och Synologen ligger långt fram i att ta del av forskningen och utvecklingen.

–Vi deltar bland annat i ett forskningsprojekt vid Karolinska Institutet där AI används för att underlätta den kliniska bedömningen av ögonbottenbilder för att identifiera pigmenteringar som riskerar att bli maligna, det vill säga ögoncancer, säger Sara Wittskog.


FEM TIPS FÖR EN GOD ÖGONHÄLSA

  1. Gör regelbundna ögonhälsoundersökningar hos en legitimerad optiker. Vartannat år är ett lämpligt intervall. Om du har ögonsjukdomar i familjen rekommenderas årliga undersökningar.
  2. Tillämpa 20-20-20 regeln. När du sitter mycket framför datorskärmen eller mobilen bör du ta för vana att var 20:e minut titta på långt avstånd, minst 20 meter, i 20 sekunder. Det motverkar överansträngda ögon.
  3. Bär solglasögon året runt. Solglasögon skyddar ögonen från skadligt UV-ljus som på sikt kan leda till att du utvecklar ögonsjukdomar.
  4. Ät sunt, gärna mycket frukt och grönt. Forskning visar att i synnerhet gröna bladgrönsaker har en positiv effekt på näthinnan.
  5. Undvik rökning! Många ögonsjukdomar påverkas starkt negativt av rökning, därför är det viktigt att ej röka.

Next article