Skip to main content
Hem » nyheter » Vad är pneumokocker, och varför är det viktigt att vaccinera sig?
nyheter

Vad är pneumokocker, och varför är det viktigt att vaccinera sig?

I samarbete med: MSD
I samarbete med: MSD

Pneumokocker kan orsaka lunginflammation och är inte bara en allvarlig risk för äldre – den kan slå hårt mot barn, personer med kroniska sjukdomar och de med nedsatt immunförsvar. Trots att vaccinationen är kostnadsfri i de flesta regionerna för äldre över 65 år, är det förvånansvärt många som ännu inte har skyddat sig.

Pneumokocker är den vanligaste orsaken till bakteriella luftvägsinfektioner som lunginflammation, bihåleinflammation och öroninflammation. Vissa personer löper en ökad risk att bli allvarligt sjuka av pneumokocker. Folkhälsomyndigheten rekommenderar därför skydd genom vaccination för riskgrupper som omfattar alla personer som är 2 år eller äldre med vissa sjukdomar eller tillstånd som nedsatt immunförsvar eller kroniska sjukdomar. Dessutom ska vaccination mot pneumokocker erbjudas till alla personer som är 65 år och äldre. 

Under 2023 rapporterades 1 455 fall av invasiv pneumokocksjukdom, vilket är den högsta siffran på tio år. Trots detta har endast 42 procent av Sveriges äldre vaccinerat sig mot pneumokocker. Hur många känner du som fortfarande inte har vaccinerat sig? De flesta är inte medvetna om det nationella vaccinationsprogrammet för riskgrupper som gör att de kan få vaccin kostnadsfritt i de allra flesta regioner, eller så har de inte fått tillräcklig information från vården. En annan anledning kan vara missuppfattningen att pneumokocker endast sprids under vissa årstider, likt influensan. Men faktum är att man kan drabbas av en pneumokockinfektion när som helst under året.

Hur går vaccinationen till?

I 19 av 21 regioner erbjuds vaccin kostnadsfritt till personer över 65 år samt till vissa medicinska riskgrupper. I Västra Götaland samt Dalarna är det personer från 75 år samt riskgrupper som erbjuds kostnadsfritt vaccin. Du kan få vaccin genom att boka tid hos din vårdcentral eller fråga om det i samband med andra vårdbesök. Om du eller någon du känner tillhör en riskgrupp, tveka inte att ta kontakt med vården för att få reda på mer om hur du kan skydda dig mot pneumokocksjukdom som i vissa fall kan bli väldigt allvarlig.

Skydda de du älskar

Tänk på dina nära och kära – en vaccination kan skydda dem mot allvarlig sjukdom. För äldre eller personer med underliggande sjukdomar kan en lunginflammation leda till långvariga komplikationer, sjukhusvistelser och i vissa fall bli livshotande. Genom att vaccinera dig kan du minska risken att drabbas av allvarlig pneumokocksjukdom och samtidigt minska risken att smitta andra.

Vaccination mot pneumokocker är ett av de mest effektiva sätten att förebygga lunginflammation och andra allvarliga komplikationer. I och med införandet av det nationella vaccinationsprogrammet för riskgrupper, har fler än någonsin tidigare möjlighet att skydda sig kostnadsfritt.

Kontakta din vårdcentral idag för att se om du eller någon anhörig tillhör en riskgrupp och rekommenderas vaccin mot pneumokocker, samt om du önskar mer information.

Riskgrupper:

Ökad risk vuxna 18 år och äldre

  • 65 år och äldre
  • Kronisk hjärtsjukdom
  • Kronisk lungsjukdom
  • Andra tillstånd som leder till nedsatt lungfunktion / hostkraft
  • Kronisk leversjukdom
  • Kronisk njursvikt
  • Diabetes mellitus
  • Tidigare invasiv pneumokocksjukdom
  • Rökare
  • Svetsare
  • Alkohol- och narkotikaberoende

Mycket hög risk vuxna 18 år och äldre

  • Personer som genomgått stamcellstransplantation
  • Cochleaimplantat
  • Cystisk fibros
  • Organtransplantation
  • Aspleni/hypospleni
  • Likvorläckage

REFERENSER
1. Folkhälsomyndigheten, Pneumokockinfektion (invasiv) – sjukdomsstatistik (hämtad 2024-03-06)
https://www.folkhalsomyndigheten.se/folkhalsorapportering-statistik/statistik-a-o/sjukdomsstatistik/pneumokockinfektion-invasiv
2. Folkhälsomyndigheten, Vaccinationsprogrammet mot pneumokocker för riskgrupper (uppdaterad 2023-10-27)
https://www.folkhalsomyndigheten.se/smittskydd-beredskap/vaccinationer/nationella-vaccinationsprogram/program-for-riskgrupper
3. Folkhälsomyndigheten, Vaccination mot pneumokockinfektion (uppdaterad 2024-08-29)
https://www.folkhalsomyndigheten.se/smittskydd-beredskap/vaccinationer/vacciner-som-anvands-i-sverige/pneumokocker
4. Folkhälsomyndigheten, Rekommendationer om pneumokockvaccination till riskgrupper (uppdaterad 2024-04-25)
https://www.folkhalsomyndigheten.se/publikationer-och-material/publikationsarkiv/r/rekommendationer-om-pneumokockvaccination-

SE-NON-01420 09/2024

Next article