Livsstilen har en avgörande funktion för individer med typ 2-diabetes. Forskning visar bland annat att minskad stress, goda sömnvanor, regelbunden motion och genomtänkta kostval kan bidra till ökat välbefinnande, minskad insulinresistens och en förbättrad livskvalitet hos personer med typ 2-diabetes.
Träning kan hjälpa personer med typ 2-diabetes att ta upp socker utan hjälp av insulin. Det innebär i förlängningen att regelbunden träning kan åtgärda den insulinresistens som utmärker just typ 2-diabetes.
–Personer med typ 2-diabetes har ofta brist på kroppseget insulin och kroppen svarar inte heller alltid på insulinet som den ska. Forskning visar att när musklerna arbetar och muskelcellerna dras ihop så aktiveras ett system som gör att sockret kan ta sig in i cellerna utan behov av insulin. Det gör regelbunden motion till en viktig del av behandlingen för personer med typ 2-diabetes, säger Harriet Wallberg, läkare, specialist i klinisk fysiologi och professor i fysiologi vid Karolinska Institutet.
Hon forskar om diabetes och hur livsstilen påverkar sockerbalansen.
Medelhavskost leder till sänkt blodsockervärde
Hon har i sin forskning kunnat visa att den tidpunkt på dagen en person med typ 2-diabetes väljer att träna kan ha betydelse för motionens positiva effekter. Högintensiv träning på eftermiddagen ger förbättrade blodsockervärden som varar upp till ett dygn. Harriet Wallberg rekommenderar därför personer med typ 2-diabetes att fokusera på lugn och lågintensiv träning på morgnar och förmiddagar och mer högintensiv träning på eftermiddagarna.
Även kosten har självklart betydelse vid diabetes typ-2. Forskning visar att medelhavsmat har en positiv inverkan på personer med typ 2-diabetes. Det leder till sänkt blodsockervärde, förbättrade blodfetter och viktminskning, vilket minskar risken för hjärt-kärlsjukdomar. Harriet Wallberg rekommenderar även att man äter på bestämda tider, inkluderar mycket frukt och grönsaker i sin kost, tuggar långsamt och undviker att äta sent på kvällen.
Minimera stressen och prioritera nattsömnen
De stresshormoner som utsöndras vid långvarig stress och dålig sömn kan försämra blodsockervärdena hos personer med typ 2-diabetes.
–Relativt ny forskning visar även att stress har större påverkan på diabetes typ 2-än man tidigare trott. Det är i första han den långvariga stressen som kan ha en negativ inverkan på blodsockret. Även långvarigt dålig sömnkvalitet kan ha samma inverkan på kroppen. För personer med typ 2-diabetes är det därför viktigt att minimera stressen och prioritera nattsömnen, säger Harriet Wallberg.