Skip to main content
Hem » nyheter » Skärpt regelverk mot azofärgämnen i läkemedel efterlyses
Sponsrad

Azofärgämnen, kontroversiella ur flera hänseenden, förekommer fortfarande i många läkemedel som förskrivs till barn och vuxna, trots studier som visar på kopplingar till hyperaktivitet och koncentrationssvårigheter hos barn.  

Studier har kopplat intag av azofärgämnen till en negativ inverkan på barns koncentrationsförmåga och hyperaktivitet, och är dessutom kontroversiella ur miljöhänseende. Trots det förkommer dessa färgämnen som hjälpämne i ett stort antal läkemedel, säger Caroline Danielson, vd på Renapharma, ett familjeägt läkemedelsbolag som utvecklar receptbelagda vitaminer och mineraler och som lägger ned stor omsorg för att produkterna inte ska innehålla hälsovådliga och miljöovänliga hjälpämnen.

Flera regioner, däribland Region Stockholm, har valt bort textilier som färgats med azofärgämnen på grund av färgämnenas negativa effekter på människa och miljö. Färgämnena bryts ned dåligt i miljön så när de väl har läckt ut är det svårt att få bort dem.

Caroline Danielson 
VD, Renapharma
Foto: NEAT Agency / Eric Frideen

I livsmedel är azofärgämnen nästan helt utfasade men i de få fall de förekommer måste varan förses med en varningstext om att de kan ha en negativ effekt på barns beteende och koncentration. Sverige hade tidigare ett förbud mot azofärgämnen men detta hävdes när Sverige gick med i EU.

Har tagit ställning mot azofärgämnen

När det gäller läkemedel saknas dock ett motsvarande regelverk. Renapharma har arbetat aktivt med att inte inkludera miljöskadliga och hälsovådliga hjälpämnen i sina produkter. De använder sig dessutom enbart av återvinningsbart förpackningsmaterial.

–För oss är det självklart att ta ställning för miljön och människors hälsa när informationen finns tillgänglig. Valet att utesluta azofärgämnen, välja olivolja samt utesluta miljöskadliga ämnen var därför inget svårt beslut att ta. EUs regelverk gällande läkemedel släpar efter på det här området. Vi vill därför inspirera fler läkemedelsbolag att på eget initiativ undvika kontroversiella ämnen som azofärgämnen eller titandioxid, varav den senare fortfarande finns i många läkemedel men numera är förbjudet i livsmedel, säger Caroline Danielson.

Hoppas på en förändring hos myndigheterna

–Idag godkänns läkemedel av Läkemedelsverket som innehåller kontroversiella hjälpämnen på samma villkor som läkemedel som inte gör det. Vidare finns ingen fördel för företagen att fasa ut dessa ämnen eftersom det inte spelar någon som helst roll i det generiska utbytet; endast lägst pris avgör. I så måtto kan läkemedel som innehåller kontroversiella hjälpämnen fortsätta att få fri lejd i förskrivningssystemen, säger Caroline Danielson.

Next article