När Sara Lynard bara var några månader opererades hon för grå starr och drabbades senare av glaukom. När hon var 16 år tvingades hon operera bort det vänstra ögat. Idag är hon 29 år och delar med sig av sina erfarenheter under Instagramkontot @glaukomsara med 1052 följare.
– Jag startade kontot för fem år sedan och då mest som en dagbok för mig själv. Men när familj och vänner fick se inläggen och gillade dem, bestämde jag mig att öppna upp kontot för fler.
– Innan dess hade jag trott att jag var ensam om att känna alla dessa känslor som glaukomen fick mig att känna; jag var rädd att bli blind, jag var nedstämd och deppig. Kontakten med andra, oavsett om de själva var i en liknande situation eller inte, ledde till en fin gemenskap och förståelse. Det resulterade i att jag sedan dess har börjat våga prata mer om, och vara mer öppen, med min synskada, säger Sara Lynard som är en av tio ambassadörer för Glaukomförbundets Medlems- och informationskampanj under 2024-2025.
Idag har Sara en ögonprotes och på det andra ögat har hon cirka 25–30 procent kvar av synen. Oron över att bli helt blind lever hon med varje dag, men hon har hittat sätt att hantera den.
– Jag tog hjälp av en psykolog under en period när jag kunde få panik över tanken att vakna och inte ha min syn kvar. Det har tagit tid att bearbeta alla rädslor, men jag är på en annan plats i dag. Det här är jag, Sara, och jag är stolt över att ha fixat det!
Hon lever med sambon Martin i Malmö och tillsammans har de sonen Elton 2 år. Hon arbetar som arbetsförmedlare inom rehabilitering på arbetsförmedlingen och klarar sig med enklare hjälpmedel. Det blir främst mobilen för att zooma in text och bilder och datorn där det är enkelt att förstora text.
Tips som förenklar
Sara blir allt oftare kontaktad av föräldrar till barn som har glaukom. Samtalen handlar om hur livet påverkas av att ha en ögonsjukdom som glaukom. När Sara skulle bli mamma tog hon tacksamt emot tips från andra föräldrar i liknande situation.
–Småsaker som verkligen gör vardagen lättare som exempelvis att lägga barnstrumpor i en tvättpåse så att man hittar de lättare när man ska tvätta. Eller en sådan sak som att alltid städa undan och strukturera vart allt finns så att man inte går upp mitt i natten och snubblar på någonting som ligger på golvet. När vi gått till lekparken har han haft färgglada kläder på sig så att jag lättare kan se honom.
Vilka lärdomar har du dragit sedan du blev mamma?
– Att man kan mer än vad man tror. Att våga. Man är alltid hårdast mot sig själv. Det som jag har varit osäker på har inte handlat om att jag ha varit synskadad, det har handlat om att bli mamma. Man tror att man ska misslyckas för att man ser dåligt, men det är för att man inte vågar. Det har med självkänslan att göra. Man behöver nog vara öppen för att det ibland kan gå fel, men att man då får försöka på nytt igen när man är redo.
Glaukomförbundet sprider kunskap
I Sverige har cirka 300 000 svenskar glaukom. Studier visar att hälften av dessa, 150 000 personer, har sjukdomen utan att veta om det.
Glaukomförbundet arbetar bl.a för att sprida kunskap om ögonsjukdomen glaukom och för att fler ska kontrollera sin ögon i tid. Läs mer på
www.glaukomforbundet.se