Tänk om det fanns en medicin som stärker hjärtat, sänker blodtrycket, förbättrar humöret och motverkar risken för kroniska sjukdomar – utan biverkningar? Den medicinen finns, och det är fysisk aktivitet. För äldre är motion inte bara ett sätt att hålla sig i form utan en viktig nyckel till ökad livskvalitet, självständighet och glädje i vardagen. Genom enkla insatser som regelbundna promenader, dans eller den snabbt växande sporten gåfotboll kan vi inte bara bromsa åldrandets naturliga effekter utan också skapa en social gemenskap som stärker både kropp och själ.
Vi vet idag att regelbunden fysisk aktivitet, som rekommenderas av WHO och Folkhälsomyndigheten har positiva effekter på de flesta av kroppens organ. Fysisk aktivitet minskar risken för hjärt-kärlsjukdom, diabetes, stroke, höga blodfetter och det kan sänka blodtrycket.
–Motion används även i rehabilitering och behandling efter till exempel en stroke och hjärtinfarkt, förklarar Mats Börjesson, hjärtläkare och professor i idrottsfysiologi vid Göteborgs universitet och föreståndare för Centrum för livsstilsintervention, på Östra Sjukhuset.
Enligt Folkhälsomyndigheten bör seniorer röra på sig 150 minuter per vecka vilket kan delas upp som du vill enligt Mats Börjesson. Nyckeln är att det ska vara minst medelintensivt, där du blir andfådd men fortfarande kan prata.
–Fysisk aktivitet är kopplad till minskad risk för cancer, förbättrad psykisk hälsa, bättre nervsystem och leder, samt minskad risk för artros. Det är bra för i stort sett allt, inklusive huden, och det ökar chansen att leva längre, säger Mats Börjesson.
Fysisk aktivitet på recept (FaR)
Regeringen har satsat på att implementera FaR, vilket gör fysisk aktivitet till en etablerad del av vården.
–Målet är att hitta en aktivitet som är lämplig för individens hälsotillstånd och konditionsnivå. Sjukvården har ett intresse för att hitta aktiviteter som är ”lagom” intensiva för äldre. Vi vet nu att aktiviteter som gåfotboll kan ha hälsoeffekter på blodtryck, blodsocker, stämningsläge, benstyrka och motverka skörhet, säger Mats Börjesson.
Gåfotbollens växande popularitet
Gåfotboll – ett projektsamarbete mellan GIH, Götebords universitet och Svenska Fotbollsförbundet – liknar vanlig fotboll men spelas oftast på en mindre plan med färre spelare per lag och i gångtempo, där en fot alltid ska ha markkontakt. Gåfotboll är intressant ur medicinsk synvinkel eftersom det erbjuder en medelintensiv aktivitet, som vid rask promenad och samtidigt är socialt och inkluderande.
–Många män och kvinnor börjar med gåfotboll för den sociala gemenskapen, de träffas, spelar och fikar efteråt. De tycker det är jättekul! Det är lagom ansträngande för att ge hälsofördelar, säger Mats Börjesson.
Sporten växer över hela Sverige, och fler klubbar börjar inkludera det som en aktivitet. I England har de kommit långt med organiserad gåfotboll, där stora klubbar som Arsenal och Liverpool har egna lag.
–I vår studie om gåfotboll som vi genomförde såg vi att det är en konditionsidrott huvudsakligen med medelintensiv nivå och vissa styrkeinslag. Studien, som även projektleddes av postdoc Anders Caspers, genomfördes på kvinnor och män med en medelålder på drygt 70 år. Nu testar vi gåfotboll som en potentiell behandlingsform, och resultaten hittills är lovande, säger Mats Börjesson. Efter 12 veckor med två träningstillfällen per vecka såg vi förbättringar i greppstyrka, koordination och minskat midjemått.
Det är aldrig för sent att börja röra på sig
Oavsett om det handlar om en promenad i parken, ett danspass eller en omgång gåfotboll är nyckeln att hitta något som är roligt och hållbart.
–Låt motion bli en naturlig del av vardagen och en investering i ett aktivt, friskt och glädjefyllt liv. Fysisk aktivitet är medicin – och en riktigt trevlig sådan! avslutar Mats Börjesson.