För personer med Parkinsons kan rätt sorts träning göra en enorm skillnad både för välmåendet och livsglädjen. Pingis Parkinson är ett nationellt projekt som vill få fler med Parkinsons att ta del av pingisens positiva effekter – för både kroppen, hjärnan och själen.
Pingis – en sport som stärker både kropp och knopp
– När man spelar pingis krävs snabbhet, balans och koordination, samtidigt som man måste förutse bollens bana och fatta snabba beslut. Det förbättrar både fysiska och mentala färdigheter, som reaktionsförmåga och koncentration, och är dessutom väldigt roligt, säger Jessica Larsson, projektledare för Pingis Parkinson.

Projektledare, Pingis Parkinson.
Foto: Björn Eklund
Utöver de fysiska och mentala fördelarna har pingisen också en stor social betydelse.
– Många som drabbas av Parkinsons känner sig ensamma i sin situation, men genom pingisen får de träffa andra i samma situation, träna tillsammans och ta en fika ihop mellan passen.
För Jessica är projektet en hjärtefråga, eftersom hennes egen pappa drabbades av Parkinsons för 20 år sedan.
– Jag har sett hur sjukdomen har påverkat honom genom åren, men också hur mycket bättre han mår av att spela pingis. Han har alltid varit aktiv och nu spelar han pingis flera gånger i veckan, både för träningen och gemenskapen. Det gör verkligen skillnad.
Ett nationellt initiativ med stor genomslagskraft
Pingis Parkinson är ett nationellt projekt som hjälper pingisklubbar runt om i Sverige att starta träningsgrupper för personer med Parkinsons. Projektet drivs av Spårvägens Bordtennisklubb och finansieras av Allmänna arvsfonden.
– Vi samarbetar med klubbar över hela Sverige, och om du vill starta en träningsgrupp där du bor är du välkommen att kontakta oss.
Initiativet har fått fantastisk respons från både deltagare och Parkinsonsföreningar.
– Det bästa med pingis är att det passar alla, både nybörjare och de som spelat tidigare. Jag hoppas verkligen att alla intresserade vågar komma och prova på, avslutar Jessica.