Skip to main content
Hem » nyheter » Olof Wretling om livet som typ 1 diabetesförälder
Sponsrad

– Mitt mål är att kunna säga att Otto har haft diabetes, säger Olof Wretling vars son diagnostiserades med typ 1-diabetes för tio månader sedan. Familjens liv har förändrats radikalt på många olika plan. Genom att prata om sjukdomen, dela erfarenheter, lyssna på andra och läsa har familjen funnit sin väg framåt längs blodsockrets upp- och nedförsbackar.

Otto är som vilken tioåring som helst. Han är nyfiken på livet, spelar fotboll, går på scouterna och älskar JumpYard. Men för några månader sedan märkte familjen att han drack enorma mängder vatten. De började söka information på nätet. Alla tecken pekade på typ 1-diabetes. De åkte in akut till sjukhuset och efter provtagningar konstaterade läkarna typ 1-diabetes.

– Vi fick veta att vi hade kommit in hyfsat i tid. Redan när Otto låg i sjukhussängen fick vi lära oss att räkna på kolhydrater, dosera insulin och sätta oss in i sjukdomens mekanismer, säger Olof.

Det är väldigt mycket att ta in i början

Det tog många dagar för familjen att förstå innebörden av sjukdomen. Det var mycket kunskap att ta in. Olof berättar att han var förvånad över hur lite han kunde om diabetes, trots att det är en vanlig sjukdom i hela världen. Redan år 1550 före Kristus fanns diabetes dokumenterad och då på gamla egyptiska hieroglyfer.

”Att den dessutom kan drabba vem som helst närsomhelst. Hur kommer det sig då att jag har så lite kunskaper om den?”, säger han.

Livet med typ 1-diabetes

Olof beskriver hjälpen i sjukvården som fantastisk. Men ingenting förberedde dem på att åka hem och leva vardagslivet med typ 1. Vissa nätter är stökiga då Otto har för högt blodsocker. Det gör att de får få sömntimmar. Det är en ständig balansgång mellan att ha is i magen och att våga ge mer insulin.

– Diabetes är ju ingenting som man ställer in och sedan är det klart. Det är mycket mer än vad man tror som påverkar vårt blodsocker, säger han. Som pappa så här i början av Ottos sjukdom är tanken på framtida komplikationer orsaken till en gnagande oro, då diabetes är en mångfacetterad sjukdom. 

Diabetes triggar föräldraoron

– Som familj lever vi med projektet och ställs inför stora utmaningar. Det är som att bli småbarnsförälder på nytt. Alla situationer blir nya igen. Hur skall det gå på badhuset? På fotbollsmatchen? På discot? Ibland tror jag att vi knäckt koden för att sen titta på blodsockerkurvan och skaka på huvudet. Så måste det få vara, men med tiden hoppas jag att det blir ett sidoprojekt och inte vårt huvudprojekt, säger Olof. Som alla föräldrar vill de att Otto ska kunna göra allting som han drömmer om. Med dagens tekniska hjälpmedel kan han hjälpa Otto att ha koll på blodsockret när de hoppar två timmar på JumpYard. På ett enkelt sätt kan de följa hans blodvärden i mobilen.

Om Olof Wretling

– Olof Wretling och fru Sofia samt barnen Doris, Mary och Otto.

– Bor i Karlstad

– Aktuell med föreställningen Kaffet

– Instagram @olofwretling

Tydligt vad som är meningsfullt

– För mig har allting blivit tydligare vad som är meningsfullt i livet. Jag mår bra av att få skapa radio, teater och tv. Just nu får jag kraft av att stå på scenen och spela min berättar stand-up Kaffet, säger han. Olof vill tro att om han mår bra så orkar han mer, för sjukdomen kräver sin uppmärksamhet. Tack vare tekniken kan han vara ”närvarande” trots att han turnerar med Kaffet. Sofia kan gå och lägga sig tidigt och han kan ha koll på Ottos blodsocker under förnatten. Den tiden på dygnet som oftast har en kraftig stigning på grund av tillväxthormoner.

Nu kör vi livet

Olof poängterar vikten av att vara både ledsen och glad emellanåt. Vissa dagar när blodsockret rusar i väg är det frustrerande. Andra dagar funkar allt och inget känns omöjligt.

– När det kör ihop sig brukar jag tänka att imorgon är en ny dag. Vi kan inte älta eller gräma oss för det kommer alltid en ny chans, menar Olof. Han avslutar med att säga att alla gör en individuell resa. Vad som fungerar för en person eller familj kanske inte fungerar för en annan. Men med kunskap kan man komma långt. Nu kör vi livet.

Om Beat Diabetes

Stiftelsen Beat Diabetes är en oberoende och icke-vinstdrivande stiftelse med missionen att BEAT Diabetes tillsammans med företag och organisationer i Norden

Stiftelsen driver den skandinaviska diabetesgalan ’Beat Diabetes – Kampen för Livet’ som sänds 14 november på TV3 kl 17.00 samt när man vill på Viaplay

Galan består av gripande personliga berättelser, lekfull skandinavisk landskamp, fantastiska skandinaviska artister, information om diabetes och mycket mer

Svenska landslaget består av Lotta Schelin & Olof Wretling

Next article