Skip to main content
Hem » nyheter » Nya riktlinjer för barns skärmtid främjar ögonhälsa och förebygger synproblem
Sponsrad

Folkhälsomyndigheten presenterade nyligen nya rekommendationer för barns skärmtid. Rekommendationerna syftar till att främja en bättre balans mellan skärmtid och andra viktiga delar i livet som fysisk aktivitet, sömn och andra hälsofrämjande aktiviteter för barn och unga. Mycket skärmtittande kan även leda till ögonrelaterade problem såsom närsynthet och samsynsbesvär. Båda kan ge negativa effekter både nu och senare i livet. Genom att följa riktlinjerna kan du som förälder bidra till att främja ditt barns ögonhälsa.

Synproblemen bland barn ökar dramatiskt. Mycket är kopplat till vår nya livsstil med fokus på nära håll. I Sverige har ungefär vart fjärde barn i senare skolålder synproblem, oftast närsynthet. När barn tillbringar långa perioder med att läsa eller titta på skärmar, försöker ögat anpassa sig, vilket ger en ökad risk för att utveckla närsynthet.

Ökad skärmtid och mindre utomhusaktiviteter ger inte ögonen den variation de behöver för att utvecklas normalt. Förutom närsynthet kan det även leda till att ögonen blir överansträngda och får problem att samarbeta eller växla mellan avstånd och nära. Detta kan skapa problem för barnet i skolan.

–Synproblem påverkar barnens förmåga att följa med i undervisningen, delta i aktiviteter och utveckla sina kunskaper och färdigheter. Trots att synscreening ingår i elevhälsan är det inte tillräckligt. Många barn missas då synproblemen kommer något senare i skolåldern eller kräver en mer omfattande undersökning för att upptäckas. Därför är det viktigt att göra en synundersökning hos en optiker, om man misstänker några besvär. Det händer mycket i barns synutveckling och ju tidigare man upptäcker något avvikande desto mindre är sannolikheten att barnets synförmåga påverkas senare i livet, säger Sara Wittskog, kliniskt ansvarig på Synologen, en rikstäckande medlemsorganisation bestående av engagerade och kunniga optiker. 

Sara Wittskog
Leg. optiker och kliniskt ansvarig på Synologen.

Tecken på synproblem hos barn

Ofta klagar inte barnen på uppenbara problem, som suddigt seende utan det är oftast mer subtila saker som visar sig. Några tecken att vara uppmärksam på är att barnet vill sitta nära TV:n eller skärmen, kisar, blinkar mycket, klagar på huvudvärk eller har svårt att koncentrera sig vid närarbete. Föräldrar som noterar några av dessa tecken hos sina barn och/eller är själva närsynta bör kontakta en optiker för en synundersökning, förutsatt att barnet är åtta år eller äldre.

Fem tips som främjar barns synhälsa

#1 Sträva efter att följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer kring barns skärmtid.

#2 Var ute minst 2h varje dag. Ger många hälsofördelar och har bevisad inbromsande effekt på utvecklingen av närsynthet.  

#3 Låt ditt barn variera sitt synavstånd genom att ta regelbundna pauser från skärmar och böcker. Växla mellan att titta på nära och långt håll.

#4 Tillämpa 20-20-20 regeln. När vi sitter framför en skärm bör alla ta för vana att var 20:e minut titta på långt avstånd, 20 meter, i 20 sekunder. Det motverkar överansträngda ögon.

#5 Var observant på avvikande beteende, vid minsta misstanke gör en synundersökning för att upptäcka eventuella synproblem tidigt.


OM SYNOLOGEN
Synologen är en rikstäckande medlemsorganisation som består av engagerade och kunniga optiker.
Expertområdet är långvarig synhälsa och de erbjuder längre och mer omfattande ögonundersökningar. Det är också Sveriges enda ISO-certifierade optiker inom kvalitet och miljö.


Next article