I Sverige beräknas ca 1,5 miljoner vara drabbade av folksjukdomen migrän, som har omfattande påverkan på livskvaliteten. Genom att föra dagbok över din migrän ger du sjukvården goda förutsättningar att ge korrekt diagnos och rätt behandling.
Migrän är en ärftlig neurologisk folksjukdom. Tidig diagnos är viktigt för att förhindra kronifiering. Migrändrabbade lever med sjukdomen varje dag men frekvensen påverkar kategoriseringen. Kronisk migrän föreligger när den drabbade har minst 15 dagar med huvudvärk per månad under en period på tre månader och minst åtta av dessa har typisk migränkaraktär. Migrän innebär även ofta överkänslighet mot ljus, ljud, lukter och beröring, säger Mattias Linde, professor i neurologi och medicinskt ansvarig överläkare vid Regionala Migränmottagningen på Sahlgrenska Universitetssjukhuset.
Kunskap om sjukdomen i kombination med egenvård samt läkemedelsbehandling kan ofta bidra till en signifikant förbättrad livskvalitet.
Detta kan du göra själv
Victoria Rouzdar, specialistläkare i allmänmedicin och medicinskt ansvarig läkare på Familjeläkarna Barkarby, framhåller att det finns mycket du kan göra själv för att öka din livskvalitet när du lider av migrän.
1. Att föra en huvudvärksdagbok är ett viktigt verktyg för att kunna identifiera mönster i migränen baserat på frekvensen och symtom på dina migränanfall. Det ökar din medvetenhet och ger ökade möjligheter att planera din vardag.
2. Egenvård. Först och främst handlar det om att du ska vara snäll mot dig själv och hitta balansen i vardagen. Börja med att se till att du ger dig själv möjlighet till vila och återhämtning.
Små livsstilsförändringar gör ofta stor skillnad. Kom ihåg att det som fungerar för en person kanske inte fungerar för dig då migrän är en individuell sjukdom.
På apoteken finns ett brett utbud av receptfria egenvårdsprodukter som kan lindra migrän. Det är mycket viktigt att du inte överanvänder dessa produkter då de kan utlösa så kallad läkemedelsutlöst huvudvärk om de tas för ofta. Sök vård hos din vårdcentral om du misstänker att du lider av migrän för att få tillgång till rätt behandling för dig.
Att söka vård
Sjukvården kan göra mycket för att underlätta din situation. Victoria Rouzdars råd är att inte vänta med att söka hjälp. Primärvården kan skapa en individanpassad behandlingsplan.
–Det är viktigt att du inför det första primärvårdsbesöket har dokumenterat din migrän och dina symtom under minst 1 till 3 månader i din huvudvärksdagbok. Det bidrar till en samlad bedömning av vilken hjälp just du behöver. I primärvården finns ofta tvärprofessionella team med bland annat läkare, sjuksköterskor, fysioterapeuter, dietister och psykologer som kan behandla migränpatienter utifrån ett helhetsperspektiv, säger Victoria Rouzdar.
–Genom att erbjuda en mer strukturerad och individualiserad migränvård samt skräddarsydd behandling kan primärvården förbättra livskvaliteten, minska anfallsfrekvensen och därmed minska behovet av specialistvård, säger hon.
Om behandlingen som kan ges i primärvården ej fungerar kan du remitteras till en neurolog.
Även efter diagnos satts och vård övergått till neurolog är uppföljningen av frekvens av anfall och intensiteten viktig.
–Personer som fått sin migrändiagnos och lärt känna sina symtom kan övergå till att föra migrändagbok där de graderar sina anfall på en skala från ett till fem. Ökad medvetenhet om din migrän gör det betydligt lättare att förebygga anfall. Migränkalendern underlättar också neurologens uppföljning av läkemedelsbehandlingar, säger Mattias Linde avslutningsvis.