Skip to main content
Hem » nyheter » Migrän – en kronisk sjukdom som påverkar många
Sponsrad

Migrän är mer än bara huvudvärk – det är en kronisk neurologisk sjukdom som kan påverka hela livet. Den drabbar hundra tusentals människor i Sverige och är en av de vanligaste orsakerna till långvarig smärta och nedsatt livskvalitet. Trots detta är det många som inte får rätt vård och stöd i tid.

Vilken hjälp kan personer med migrän från via Migränhjälpen?

Hos oss på migränhjälpen kan alla med svår huvudvärk och migrän få hjälp. Då utredning och behandling av migrän fungerar utmärkt att göra digitalt så kan vi ta emot patienter från hela Sverige. Vi gör migränvård tillgänglig för alla, oberoende vart i Sverige du bor.

Vi har huvudvärksspecialiserade sjuksköterskor, läkare och neurologer som har ett stort intresse och kunskap kring migränvård. Vi har korta väntetider till vår digitala vård där vi både utreder, prövar ut läkemedel och jobbar med livsstilsförändringar. Allt för att få ner antalet huvudvärksdagar till så få som möjligt.

Maria Christoffersson
Verksamhetschef, Migränhjälpen

Hur vanligt är det med migrän och att man inte får den hjälp de behöver?

Migrän är en folksjukdom och bara i Sverige beräknas nästan 1 miljon vara drabbade.

Migrän rankas av WHO som den tredje mest invalidiserande sjukdomen.

Det finns studier som visar att 1/3 av migränikerna är missnöjda med sin behandling. Men jag skulle gissa på att mörkertalet större då det bara sista åren kommit nya effektiva läkemedel som ganska få känner till. Nu vet vi att med rätt insatser kan man få sin sjukdom under kontroll i mycket större utsträckning än tidigare.

Berätta om de nya effektiva läkemedel mot migrän som kommit på senare år?

Det har under senaste åren kommit nya och mycket effektiva specialistläkemedel mot migrän. Ett exempel är CGRP-hämmare som våra neurologer, efter en grundlig utredning, kan förskriva. Dessa läkemedel, i kombination med tex vår migränskola, ser och hör vi från våra patienter kan minska antal migrändagar drastisk. Patienterna beskriver det som att de får sitt liv tillbaka!


I FOKUS – 3 frågor till Åsa

Åsa Cidh, Chefsläkare, Migränhjälpen, Neurokliniken.

Hur vanligt är migrän och vad utmärker svår migrän?

– Ca 15% av befolkningen har migrän i någon form, ca 2 % lider av kronisk migrän. Det är vanligast hos kvinnor. Kronisk migrän är minst 15 huvudvärksdagar/månad varav minst 8 är migrän.

Vid kronisk migrän får patienten aldrig möjlighet att återhämta sig mellan migränanfallen. Patienterna drabbas också av svår trötthet, koncentrationssvårigheter, illamående, känslighet för ljud och ljus, samt ibland även synbortfall, yrsel eller talpåverkan. Patienter med kronisk migrän har ofta en hjärntrötthet och samsjukligheten med till exempel utmattningssyndrom är stor.

Vad är ditt råd till personer med migrän som inte fått den hjälp de behöver?

– För personer med migrän flera gånger per månad krävs hjälp från sjukvården. Då ska man pröva förebyggande läkemedel. Får du inte hjälp av din vårdcentral finns digitalt alternativ, som Migränhjälpen.

Vad kan ni på Migränhjälpen erbjuda personer med svår migrän?

– Hos oss finns neurologer, huvudvärks specialisterade sköterskor och läkare med stor kunskap i området. Vi jobbar med läkemedel och ickefarmakologisk behandling, dvs stressreduktion, kostrådgivning mm. Den absolut största delen av vården sker digitalt med uppföljningar och utvärderingar behandlingar och vår migränskola. För patient som behöver fysisk vård har vi en klinik i Stockholm. För de svårast sjuka patienterna som inte svarat på vanliga förebyggande läkemedel erbjuder vi så kallad avancerad behandling med botulinumtoxin eller CGRP-hämmare.


Next article