Mer än en miljon vuxna anhöriga vårdar, hjälper eller stödjer en närstående. Att ge omsorg till en närstående kan vara tillfredsställande, men det kan också vara påfrestande och påverka den anhörigas hälsa, ekonomi och sociala liv negativt. Därför är det viktigt att anhöriga får rätt stöd.
Våren 2022 tog regeringen beslut om en nationell anhörigstrategi. Syftet med strategin är att stärka anhörigperspektivet inom hälso- och sjukvård och socialtjänst och göra det mer likvärdigt över landet.
– Strategin kommer bidra till att anhöriga blir mer sedda, görs delaktiga och i större utsträckning får stöd för att kunna hantera sitt omsorgsgivande, säger Maria Nilsson, forskare och verksamhetssamordnare vid Nationellt kompetenscentrum anhöriga (Nka).
Nyligen presenterade också utredningen ”Ett stärkt stöd till anhöriga” förslag kring hur stödet till anhöriga till personer som är långvarigt eller kortvarigt allvarligt sjuka samt till barn som anhöriga ska stärkas. Utredningen föreslår bland annat att kommuner ska vara skyldiga att erbjuda en anhörigkontakt till anhöriga som behöver särskilt stöd, samt att en nationell informationsportal för anhöriga ska inrättas. Utredningen föreslår också att det i en ny bestämmelse i socialtjänstlagen ska förtydligas att socialnämnden ansvarar för att barn som anhöriga får det stöd och den hjälp som de behöver. Samtidigt föreslår man att hälso- och sjukvårdslagen förtydligas så att det framgår att vårdgivare ska vara skyldiga att erbjuda barn som är anhöriga information, råd och stöd. Skyldigheten ska dessutom utökas till att även gälla syskon.
OM NKA
Nka är en samarbetsresurs för att utveckla framtidens anhörigstöd. Nka har ett regeringsuppdrag genom Socialstyrelsen och fungerar som en länk mellan forskning, praktik, anhöriga, beslutsfattare och myndigheter.