Marie Jury är smådjursveterinär och driver idag tillsammans med sin man Väsby Djursjukhus. Förutom sitt jobb som veterinär är hon aktuell med boken Så slipper du veterinären – Handbok för hundägare. Här finns bland annat råd och tips om hur man kan undvika kostsamma besök hos veterinären. Idén till boken föddes under pandemin när många skaffade husdjur och de onödiga besöken på hennes klinik ökade.
När Marie var barn drev hennes föräldrar en djurklinik i hemmet, vilket förmodligen har lagt grunden för hennes stora djurintresse. Hennes ambition är att sprida kunskap till andra djurägare om både djur och djurskötsel med förhoppning att kunna förebygga vanliga sjukdomar och minska på onödiga veterinärbesök.
– Ett väldigt onödigt veterinärbesök handlar om att man vid kloklippning råkat klippa i pulpan, säger Marie Jury, och betonar vikten av att lära sig klippa klorna på sin hund. Ett annat vanligt veterinärbesök som kan undvikas gäller hundens tänder. Här gäller det att börja tidigt med tandborstning för att slippa tandsten och tandlossning. Ett tips är att ha en liten klick god hundburkmat på tandborsten i början, så att det blir en trevlig stund.
Gör kloka val
Förebyggande djurvård handlar också om valet av hund. Marie Jury understryker vikten av att skaffa sig kunskap om vad olika raser kräver, till exempel vilken pälsvård som behövs före köpet. Vissa raser kan också vara drabbade av sjukdomar. Hon rekommenderar att endast vända sig till seriösa uppfödare, då det tyvärr förekommer smuggelhundar.
– Köp aldrig en hund på impuls bara för att den är söt. Skaffa också en bra försäkring och se till att hunden har alla de nödvändiga vaccinerna. Valpsäkra hemmet i förväg. Elsladdar, hushållssopor och diskmaskinspulver kan bli farliga för en hund. Boka också en valpkurs – det är lärorikt för dig och roligt för hunden.
Håll koll på vikten
Ett stort hälsoproblem hos hundar är övervikt. Cirka 60 % av hundägarna har ingen koll på vad hunden ska väga, berättar Marie Jury, och tycker det är viktigt att lära sig vad som är hundens normala kroppsvikt och kroppsform. Här är ett så kallat BCS, eller Body Condition Scoring, en skala för att bedöma hull hos hundar och katter, till stor hjälp. Hundägaren behöver dessutom ha kunskap om olika livsskeden i en hunds liv och anpassa maten efter detta. Med övervikt finns annars risk för en rad följdsjukdomar, till exempel diabetes och ökad belastning på leder och hjärta.
Marie rekommenderar alla hundägare att gå igenom hunden varje vecka.
– Ha ett system där du börjar med huvudet och kollar igenom hela hunden, inklusive mun, tassar, klor och päls. Det är också bra att kunna ta pulsen på sin hund och lära sig att ta tempen, säger Marie Jury.
Vinterns faror
Med vintern kommer kylan och då bör man vara extra försiktig. Marie tipsar om att gå fler korta promenader i stället för en lång om det är kallt. Det är bra att värma upp innan, och även hålla lite tempo under promenaden. Ett bra täcke behövs, och kanske skor till tassarna samt kragmössa till tunna öronlappar. Hundägaren bör också lära sig att känna igen hur köldkramp yttrar sig.
Under jul- och nyårshelgerna gäller det att ha uppsikt. Levande ljus, julgranar och chokladaskar kan utgöra faror. Och se till så att inte någon välmenande släkting smyger i hunden julskinka som är alldeles för salt och fet för en hundmage.
– Det är bra att redan nu förbereda sig inför nyår genom att börja skott-träna sin hund. Skulle hunden ändå drabbas av rädsla finns hjälp att få, till exempel i form av receptfria lugnande medel. Även feromonspray kan ge en lugnande effekt om det ges i god tid innan nyår. Om rädslan är av allvarligare art finns receptbelagda preparat som din veterinär kan hjälpa till med.
Då ska du uppsöka veterinär
Även om man med rätt kunskap kan klara av mycket hemma på egen hand, så behöver man ibland naturligtvis uppsöka en veterinär.
– Ta alltid kontakt vid exempelvis andningssvårigheter eller akuta allergiska reaktioner. Urinstopp och kramper är också allvarliga symptom. Sök också alltid vid ormbett och förgiftning. En bra idé är att ta reda på vilka veterinärkliniker som finns i närheten, och deras öppettider, säger Marie Jury. I en akut situation är det skönt att vara förberedd.
Bra att ha hemma
- Rektaltermometer
- Fästingplockare
- Krage
- Pincett
- Kompresser och tassbandage
- Koksaltlösning och klorhexidin
- Aktivt kol
- Bedövningssalva
- Probiotics
- Blodstopp
- Manukahonung