Det gick rasande fort, mindre än 24 timmar, från det att Christine Bennborns son Mathias insjuknade tills han avled. Meningokocker hade orsakat både meningit och sepsis. Om Christine kan rädda en enda familj genom att sprida kunskap så är det värt det.
Christine startade stiftelsen Meningokockfonden när Mathias dog sommaren 2019. När familjen fick reda på vad det var som Mathias dött av insåg de att det fattades både information och kunskap om bakterien i Sverige. Trots att infektionen årligen drabbar 50 till 60 personer i Sverige, pre-Covid nivåer, och ca. två och en halv miljoner per år runtom i världen. 1 av 6 som drabbas dör medan 1 av 5 personer av de som överlever får långvariga och allvarliga efterverkningar som t.ex. amputation, organsvikt, hörselnedsättning, hjärnskada för att nämna några. De som drabbas är främst mindre barn, unga och unga vuxna men infektionen som smittar via saliv gör att insjuknandet kan ske i alla åldrar.
De första symptomen
– Mathias insjuknade ofattbart snabbt. Han låg på badrumsgolvet i kramper med utslag på kroppen och andades svårt. Hjärtrytmen dök och hans pupiller blev stora. Vi klarade inte att rädda honom, säger Christine.
Meningokockinfektionens symtom kan ofta misstolkas som influensa. Vanliga symtom är huvudvärk, feber, illamående, kräkningar, styvhet i nacken, utslag på kroppen och känslighet för ljus och ljud. Mindre barn kan bli känsliga för beröring. Det viktigt att snabbt söka läkarvård och omedelbart få antibiotikabehandling. En person som överlevd på grund av snabb och korrekt läkarvård är 19-åriga Viktor Sanell Alriksson. Dock drabbades han också av allvarlig sepsis och han är i dag kvadrupel amputerad. Victor är en stor inspirationskälla och har stora planer för framtiden.
Effektiv vaccination finns tillgängligt
– Mathias död och Viktors amputation hade kunnat undvikas om vaccinet ingick i vaccinationsprogrammet, säger Christine. Hon berättar att WHO har satt upp målet “Defeat meningits by 2030” vilket nu är ett världsmål som Sverige skrivit under på och det måste ligga på agendan. Förhoppningen är att det på sikt kommer komma en rekommendation från Folkhälsomyndigheten om vaccination men också en mer omfattande informationskampanj. På så sätt kan vi förebygga, upptäcka och behandla i tid så att inte fler behöver mista livet i meningokockinfektion, avslutar Christine.