Skip to main content
Hem » Med den nya pumpen kan jag leva mer normalt
nyheter

Med den nya pumpen kan jag leva mer normalt

Sedan Elin fick sin nya insulinpump har det varit enklare för henne att sköta sin diabetes. Den nya pumpen underlättar i vardagen vilket ökar livskvaliteten.

Att leva med diabetes är vardag för Elin som fick sin diabetesdiagnos vid fyra års ålder. Då var hon tvungen att ta sprutor i magen och sticka sig i fingrarna flera gånger om dagen för att injicera insulin och hålla koll på sina blodsockervärden. Den första insulinpumpen fick hon när hon var tio år och den dagen minns hon som en viktig milstolpe.

– Innan kunde jag behöva sticka mig i magen med en spruta mellan fem till tio gånger om dagen och i fingrarna 10-15 gånger om dagen vilket gjorde att jag blev helt sönderstucken. Pumpen revolutionerade min behandling och underlättade något enormt. Det var skönt att slippa dra upp tröjan och ta sprutan i till exempel matsalen i skolan också, förklarar Elin Sandström som idag är 22 år gammal.

Senaste tekniken är smidig och underlättar

Minimed 670G-systemet är världens första självjusterande insulinpumpssytem med ”gas -och broms funktion”. Det justerar insulintillförseln automatiskt baserat på användarens aktuella glukosvärden.

Det minskar mängden beslut som användaren måste fatta på daglig basis och ökar tiden som användarens glukosvärden ligger inom det hälsosamma målområdet.

– Pumpen gasar och bromsar insulintillförseln och fungerar likt en frisk bukspottskörtel vilket gör att jag numera håller ett jämnare blodsockervärde som varken är för högt eller för lågt. Det innebär också att jag numera bara behöver sticka mig i fingret mellan två till tre gånger om dagen vilket är smidigare.

”Glukossensorn ser ut som en liten snäcka”

Pumpen förvarar Elin i fickan. Den behöver hon fylla på med nytt insulin var tredje dag. Glukossensorn ser ut som en liten snäcka och den sitter på huden, ofta på magen, men  går också att placera på armen.

– Med de nya hjälpmedlen kan jag leva ett mer normalt liv. Pumpen sköter sig själv och tar mer hänsyn till mig. Det är inte längre jag som hela tiden måste anpassa mig efter min diabetes vilket ger mig större frihet.

insulinpump diabetes
Insulinpumpen behöver bara fyllas på var tredje dag och tar knappt någon plats – den passar perfekt i fickan. Foto: Liselott Hultgren

Viktigt att sköta sin diabetes

Ett paket druvsocker ligger alltid i fickan i fall att, även om Elin tack vare den nya pumpen inte alls behöver småäta druvsocker som hon tidigare gjort. I övrigt är hon noga med att sköta sin diabetes med träning och rätt kost för att hålla kroppen i bra balans. Eftersom stress  höjer blodsockret försöker hon se till att hon är välplanerad och har gott om tid då hon ska iväg. Är blodsockret högt på kvällen tar hon gärna en promenad för att komma ner i varv.

– Det blir en del rutiner men på så vis är det enklare att håll koll på min diabetes.

Diabetes ständigt närvarande

Att ta semester från diabetesen går inte, den är ständigt närvarande och ett ”heltidsjobb” som Elin kallar det. Att kolla insulinpumpen någon gång i timmen har blivit en rutin som går på automatik.

– Jag är rädd för att få lågt blodsocker, i synnerhet om jag befinner mig på en plats där jag inte känner mig hemma och är omgiven av folk som inte känner till min diabetes.

”Hamnade i insulinkoma var hon tio år.”

Första gången hon var medvetslös och hamnade i insulinkoma var hon tio år. Händelsen var obehaglig och efter det kunde det hända att Elin fick panikattacker om hon inte hade med sig olika former av snabba kolhydrater.

– Jag hade med mig flera flaskor juice och flera frukter samt flera paket druvsocker. Den stressen var jobbig.

Elin 4 år sjukhus
Elin var endast 4 år gammal när hon insjuknade. Men idag finns det tekniska hjälpmedel som gör att hon kan leva ett normalt liv trots diagnoser. Foto: Privat

Ätstörningar förekommer bland diabetiker

Eftersom en diabetiker alltid har extremt bra koll på vad de stoppar i sig händer det att flickor i synnerhet drabbas av ätstörningar. Något Elin vill uppmärksamma eftersom hon upplever att kunskapen om diabulimi som det kallas är relativt låg.

– Det kan lätt bli maniskt när det rör frågor som handlar om maten. Här måste omgivningen vara uppmärksam. Det kan vara påfrestande att hela tiden veta exakt hur mycket man stoppar i sig vilket gör att kontrollen kan bli manisk.

Det hjälper att prata om sjukdomen

För egen del känner hon sig numera trygg i sig själv och berättar öppenhjärtigt om sin kroniska sjukdom för att öka kunskapen om diabetes. På instakontot mylifewithdiabetes går det att följa Elins liv med diabetes. Okunskapen om diabetes är fortfarande stor och det händer att Elin får frågan om hon åt för mycket godis som liten.

– Det känns tråkigt när någon tror att ett högt sockerintag har lett till min autoimmuna diabetes. Jag önskar så klart att fler hade kännedom om sjukdomen.

”Varje dag dör fem personer i Sverige”

Elin understryker att det inte är medlidande eller sympatier hon är ute efter utan ökad kunskap om att det kan vara kämpigt att leva med diabetes och att det kan vara jobbigt vissa dagar om kroppen inte är i balans. Varje dag dör fem personer i Sverige som en direkt följd av diabetes och varje dag insjuknar två barn i sjukdomen. Något botemedel finns än så länge inte. Mer forskning om diabetes behövs.

En positiv livsinställning

– Det är bra att fler pratar om sjukdomen än tidigare vilket är positivt. Det går att leva ett bra liv med sjukdomen även om det till viss del kan vara begränsande.

Själv har Elin alltid haft en positiv inställning till sin diabetes.

– Jag har fått många fina vänner i och med min diabetes och jag har upplevt mycket kul tillsammans med dem som att bestiga Kebnekajse och gå på Diabetesgalan. Sjukdomen har fått mig att växa som människa och med mina nya hjälpmedel lever jag ett högst normalt och bra liv och det är väl det som är drömmen.

Next article