Allt fler kvinnor intresserar sig för sin hormonhälsa. Medvetenheten om hormonernas påverkan på vår hälsa har ökat och efterfrågan på kunskap om hur kvinnokroppen egentligen fungerar är stort. Jenny Koos, författare, föreläsare och sexualhälsorådgivare, sprider under sitt alias Vulverine information om kvinnohälsa till närmare 100 000 följare i sociala medier.
För Jenny Koos väcktes intresset för hormonhälsa när hon som tonåring provade sig igenom olika typer av preventivmetoder. Genom Justissemetoden, en metod för fertilitetsförståelse som innefattar kartläggning av cervixsekret och basalkroppstemperatur, kunde Jenny välja bort biverkningstyngda preventivmedel och samtidigt lära sig kommunicera med sin kropp.
–För mig är det här en feministisk fråga. Jag brinner för kvinnors rätt till kunskap om sina kroppar och hur de fungerar. Kunskap är en förutsättning för att kunna göra informerade val både gällande preventivmedel, medicinska behandlingar och vanor som hjälper eller stjälper hormonerna, säger hon.
Jenny Koos förespråkar en holistisk syn på fertilitet och menscykeln, i motsats till den konventionella sjukvårdens sätt att betrakta kvinnohälsa. Därför samverkar hon med framåtblickande IVF- och läkarkliniker som förstår reproduktivhälsans roll i det stora hela.
Många fördelar med att lära sig fertilitetsförståelse
En gemensam nämnare för många kvinnor som vänder sig till Jenny är att de inte fått tillräcklig hjälp och information från skola eller vård.
–Jag möter många kvinnor i 35 till 40 årsåldern som genomgått otaliga misslyckade fertilitetsbehandlingar eller mått hemskt halva månaden, hela livet. När de förstår hur de själva kan påverka sin fertilitet och hormonbalans genom kost och livsstil blir de heligt förbannade. Varför har ingen sagt något? Detta ska man ju inte behöva höra för första gången på instagram, säger Jenny Koos.
Hennes vision är att fertilitetsför-ståelse ska ingå i grundskolans sexual-undervisning.
–Under årens lopp har jag hjälpt tusentals kvinnor att förstå sig själva, bli gravida eller undvika det, och må bättre i sina kvinnokroppar. Fertilitetsförståelse är inte bara nyckeln till att veta när man kan bli gravid eller inte, det ger även kvinnor möjlighet att förebygga cykliska symtom som PMS eller mensvärk. Det är en egenmakt som enligt mig är lika viktig som fria preventivmedel och abort. Vi kan inte vara helt beroende av appar, läkemedel och ingrepp, säger Jenny Koos.
Jobbiga menscykler signalerar underliggande problem
Jenny arbetar utifrån ett funktions-medicinskt perspektiv, där menscykeln utgör en rapport över hormon- och hälsoläget. I sjukvården behandlas gärna ”kvinnoproblem” med antidepressiva, smärtstillande etcetera, men Jenny Koos menar att man får mer hållbara resultat om man går till botten med problematiken.
–Besvärliga blödningar, hemska humörsvängningar med mera är inte något vi måste lida av, kvinnokroppen är inte naturligt dum och dålig. Den vill oss inte illa. Adresserar man grundorsaken, exempelvis näringsbrist eller inflammation, inser man snabbt att det varken var äggstockarnas eller livmödrarnas fel. Jag vill bidra till ett skifte i hur vi ser på menscykeln och kvinnors ”besvärliga” hormoner, säger Jenny Koos.