IBS, Irritable Bowel Syndrome, är en kronisk funktionell magtarmsjukdom som drabbar drygt 15 procent av befolkningen, varav majoriteten kvinnor. IBS medför ofta sänkt livskvalitet och stort lidande. Det finns dock hjälp att få och ingen ska behöva stå ut med smärtsamma magbesvär som i många fall styr vardagen.
IBS beskrivs ofta som orolig mage, stressmage eller ballongmage. Vanliga symtom är uppblåsthet, magsmärta, gaser, förstoppning eller diarré. IBS är ofarligt men kan ge upphov till mycket obehag och besvär.
–Många av de individer jag möter har haft IBS-symtom i flera år och har lärt sig att anpassa sitt liv utifrån sjukdomen. För somliga personer som har svår IBS kan behovet av att alltid ha en toalett inom räckhåll begränsa stora delar av livet. För andra kan det handla om att man ser till att komma till jobbet en halvtimme tidigare för att hinna gå på toa i fred eller att man tvingas lägga sig i fosterställning en halvtimme efter lunchen för att kunna hantera de värsta smärtorna, säger Sofia Antonsson, legitimerad dietist och grundare av det digitala behandlingsprogrammet Belly Balance. Hon har själv haft IBS-problematik och har de senaste femton åren har arbetat med att hjälpa och stötta personer med IBS.
Kostbehandling kan ge kontroll på magen
Ett av Sofia Antonssons viktigaste budskap till personer som har eller tror sig ha IBS är att inte acceptera IBS-symtomen som en naturlig del av livet. Det finns hjälp att få, ingen ska behöva leva med svåra IBS-besvär.
–Sök dig först till en läkare, som kan analysera dina symtom och utesluta andra tarmsjukdomar samt gluten- och laktosintolerans. Eftersom IBS i första hand behandlas med hjälp av kostförändringar brukar läkaren i sin tur remittera vidare till en dietist, som kan hjälpa dig med en kostomläggning och ge kunskap om vilka livsmedel du bör undvika. Väntetiden för att få hjälp av en dietist är dessvärre ofta relativt lång, så då kan man i stället välja att ta hjälp av ett digitalt evidensbaserat kostbehandlingsprogram, säger Sofia Antonsson.
FODMAP lindrar symtomen hos de allra flesta
IBS-symtomen kan ibland vara väldigt besvärliga, men de minskar ofta genom att undvika vissa livsmedel, minskad stress och ibland även med hjälp av naturläkemedel och kosttillskott.
Personer med IBS rekommenderas i allmänhet att tillämpa FODMAP, en internationellt beprövad kostbehandling som funnits sedan 2009. Ordet FODMAP är en benämning på en grupp jäsningsbara kolhydrater som är extra svåra att bryta ner för personer med IBS. FODMAP hjälper 75 procent av alla som lider av IBS enbart genom kostförändringar, helt utan mediciner. Stresshantering samt naturläkemedel och kosttillskott som utvecklats specifikt för personer med IBS med exempelvis probiotika eller psylliumfröskal kan fungera som ett komplement till FODMAP.–Studier har visat att genom att utesluta vissa specifika livsmedel, exempelvis lök, vitlök, vattenmelon, rågmjöl, vetemjöl och bönor, så lindras IBS-besvären hos de allra flesta. Orsakerna bakom IBS är ännu inte kartlagda och det finns inte heller någon evidens på om personer med IBS behöver äta enligt FODMAP hela livet. Målet är att successivt återinföra livsmedel och på så sätt bli mindre begränsad och förstå vad man behöver undvika och inte, säger Sofia Antonsson.
Vill du veta mer?
I FOKUS
”Vi på Elexir Pharma vill, tillsammans med Belly Balance, att alla med oroliga magar där ute ska veta att det finns naturlig hjälp att få. Vi har därför utvecklat en fantastisk produkt för magen – Good Gut Feeling Fiber Komplex! Fiber Komplex består av tre olika typer av fibrer för magen och är det enda kosttillskottet i Sverige certifierade av FODMAP-Friendly vilket vi är väldigt stolta över.” — Miriam Höglund
Du kan läsa mer om Elexir Pharmas kosttillskott hos bellybalance.se där de även finns att köpa för dig som vill testa!