Skip to main content
Hem » nyheter » Hjärnhälsan påverkas av din livsstil
Folkhälsa

Hjärnhälsan påverkas av din livsstil

Hjärnan är det mäktigaste vi har. Hjärnan utgör allt som gör oss till människor och allting som för världen framåt. Hur vi tar hand om vår hjärna är därför otroligt viktigt. För risken är tyvärr hög att du eller någon nära dig kommer att drabbas av hjärnans sjukdomar. 22 procent av den totala sjukdomsbördan i Sverige beror i dag på hjärnans diagnoser. Men att ta hand om sin hjärnhälsa handlar inte bara om att undvika att vara sjuk, det handlar också om att vara frisk – att leva sin fulla potential.

Det finns mycket som du själv kan göra för att minska risken att drabbas. Några av de viktigaste så kallade livsstilsfaktorerna är att röra på sig, att inte röka, att sova tillräckligt och minska den skadliga stressen. Det handlar om att undvika alkohol och äta hälsosam kost. Sedan finns det faktorer som du som individ har mer eller mindre inverkan på. En ny rapport som Institutet för hälso- och sjukvårdsekonomi (IHE), har gjort på uppdrag av Hjärnfonden, visar nämligen att livsstilsfaktorer som mobbing och social isolering ökar risken att drabbas av flera av hjärnans sjukdomar. Eftersom det är uppenbart att mobbing inte är något man själv väljer, synliggör det behovet av att ta ett helhetsgrepp kring riskfaktorer.

Anna Hemlin
Generalsekreterare, Hjärnfonden

Hjärnfonden anser att det finns mycket mer som arbetsplatser, skolor, sjukvården och myndigheter kan göra redan i dag.

Alzheimers sjukdom dyrare än cancer

Men den helt nödvändiga samhällsförändringen kan börja redan nu. För det finns vinster att göra kring tidiga insatser. Vår analys visar att nästan 40% av Alzheimers sjukdom kan tillskrivas livsstilsfaktorer, och att just Alzheimers sjukdom och demens, överstiger de totala kostnaderna för cancer i Sverige. Ja, samhällsnotan är hög, men den största kostnaden är det mänskliga lidande det innebär att bli sjuk. Så låt oss försöka hjälpa varandra genom att sprida kunskap och stötta varandra i att göra livsstilsförändringar.

Genom att hålla våra hjärnor friska kan vi leva mer och längre. Så gå ut på en rask promenad, hör av dig till någon som du misstänker känner sig ensam. Bjud på ett alkoholfritt alternativ till sommarens grillmiddag. På så vis kan vi minska risken att bli sjuka, men också öka möjligheterna att må bättre. För att undvika social isolering handlar inte ju inte bara om att undvika att bli sjuk, utan om att slippa vara ensam. Precis som att en rimlig nivå av stress inte enbart handlar om att undvika utmattningssyndrom, utan om att leva mer harmoniskt. Hjärnhälsa handlar om att må bra, på alla sätt.

Next article