Att vara fysiskt aktiv, i kombination med medicinering, är ett effektivt sätt att hantera olika sjukdomssymptom. Detta är ett viktigt budskap till alla som lever med diagnosen.
Generellt sett är all rörelse bättre än ingen rörelse, men när träningen är anpassad till personen, och optimalt utmanande, går det att förbättra styrka, gång och balans, kondition och andra aspekter av hälsan.

Docent i Fysioterapi vid Karolinska Institutet & Stockholms Sjukhem
Vår forskning har visat på behovet av att stödja personer med Parkinsons när de tränar hemma, eftersom sjukdomssymtom kan göra det särskilt svårt att ta de första stegen mot att bli mer aktiv. I våra intervjustudier ser vi en tendens hos personer med sjukdomen att beskylla sig själva för att vara inaktiva, vilket är mycket olyckligt. Ett annat viktigt budskap är därför att nå ut i ett tidigt skede gällande stöd, t.ex. via fysioterapeut i primärvården för råd och bedömning.
Hemträning med hjälp av eHälsa
Vi avslutade nyligen en studie inom primärvårdsrehabilitering på Stockholms Sjukhem, där vi testade en tidigare oprövad form av hemträning för Parkinsons med stöd av en digital app. Som en del av programmet utmanade vissa övningar även kognitionen, eftersom bevis tyder på att utmanande av kognitionen i kombination med rörelse har positiva effekter. Resultaten från denna studie kommer att ge viktiga insikter kring hur vi kan designa framtida hemträningsinterventioner med hjälp av teknik.
Ett aktivt liv i och utanför hemmet
Vi planerar nu att undersöka sjukdomens påverkan på möjligheten att delta i aktiviteter i och utanför hemmet, och hur detta relaterar till hälsa och livskvalité. Att förstå dessa mönster kommer att ge viktig information om hur man bäst bedömer och uppmuntrar rörelse och deltagande i meningsfulla aktiviteter.
Är du intresserad av att delta i den kommande studien? Vi söker dig som har Parkinsons sjukdom och upplever att sjukdomssymptomen påverkar hur du rör dig och hur du deltar i dagliga aktiviteter och/eller sociala aktiviteter.