Rätt akustik tas ofta för given i vårdmiljöer, men en god ljudmiljö skapas inte av sig själv. En analys av den verksamhet som ska eller redan bedrivs i lokalerna, vem som vistas där och lokalernas förutsättningar är några faktorer som påverkar hur ljudmiljön bör utformas. En god ljudmiljö är dessutom en investering som bland annat bidrar till ökad vårdkvalitet och förbättrad arbetsmiljö.
Människans fem sinnen präglar upplevelsen av den omvärld vi befinner oss i. De mjuka värdena kring upplevelsen av ljudmiljön får inte alltid tillräcklig uppmärksamhet.
–Arkitekter bör ha en målbild kring vilken sorts ljudmiljö man vill skapa, inte minst i vårdlokaler, som ofta exponeras för många oönskade ljud, säger Hanna Andersson, konceptutvecklare av vårdlokaler på Ecophon, en ledande specialist på akustiksystem som bidrar till en bra arbetsmiljö och till människors välbefinnande och prestationsförmåga.
Ljudabsorbenter som uppfyller hygienkraven
En vanlig missuppfattning är att rådande hygienkrav minimerar möjligheterna att arbeta med ljudabsorption i vårdmiljö. Ecophon har en gedigen erfarenhet av att utveckla absorbenter för såväl vårdmiljöer som renrumsmiljöer, där hygienkraven är betydligt högre. Det är därmed definitivt fullt möjligt att utforma skräddarsydda ljudabsorptionslösningar som med råge uppfyller hygienkraven i olika typer av vårdmiljöer.
Ecophons ambition är att bli den första tillverkaren av akustiklösningar med nettonoll koldioxidutsläpp. Grundmaterialet i företagets ljudabsorbenter är återvunnet glas. Via en prisbelönt återvinningstjänst som även inkluderar återtag av använda produkter bidrar Ecophon även till det cirkulära kretsloppet.
–När vi möter sjukvården och arkitekter stimulerar vi människors nyfikenhet och ökar förståelsen för vikten av att ljudmiljön hamnar på agendan redan tidigt i byggprojekt, säger Hanna Andersson.
En god ljudmiljö påverkar tillfrisknandet
En bra ljudmiljö har många positiva effekter i hälso- och sjukvården. Den påverkar bland annat vårdkvaliteten och patientsäkerheten och har dessutom en omfattande påverkan på arbetsmiljön.
–Ljudmiljön har en omfattande påverkan på patientens tillfrisknande och upplevelse under vårdtiden. Patienter som nattetid utsätts för en ljudmatta av oönskade ljud upplever exempelvis i många fall störd djupsömn som ersätts av ytlig sömn. Det påverkar tillfrisknandet och hjärnans bearbetningsförmåga, menar Hanna Andersson.
En god ljudmiljö minskar medarbet-arnas kognitiva belastning och bidrar till att de håller ett helt arbetsliv. Ecophon utvecklar skräddarsydda ljudmiljöer till alla typer av vårdmiljöer, från akutsjukvård till äldreboenden.
–För vårdpersonalen är det fysiskt och psykiskt tröttande att arbeta i ett ständigt bakgrundssorl. Det är lätt hänt att oljudet förflyttar fokus från de arbetsuppgifter som ska utföras, säger Hanna Andersson.
OM SAINT-GOBAIN ECOPHON
Saint-Gobain Ecophon utvecklar, tillverkar och marknadsför hållbara akustiksystem som förbättrar arbetsmiljön och främjar patienters läkande. Konceptutvecklare på Ecophon utbildar och vägleder i skapandet av sunda ljudmiljöer.
Kontakta Hanna på [email protected]