Skip to main content
Hem » nyheter » Djurhälsan – En viktig del av folkhälsan
Djurhälsa

Djurhälsan – En viktig del av folkhälsan

Foto: Distriktsveterinärerna

Distriktsveterinärerna har ett unikt uppdrag från regeringen: att tillhandahålla veterinärservice för alla djurslag, dygnet runt – oavsett om det handlar om djursjukvård, smittskydd eller gränskontroller. Detta är inte bara en arbetsuppgift – det är en del av vårt ansvar gentemot samhället. 

Distriktsveterinärernas 60 mottagningar, från Tomelilla till Kiruna, utgör en ryggrad i Sveriges djursjukvård och smittskydd. Med erfarenheten och kompetensen organisationen besitter är vi redo att agera snabbt när allvarliga sjukdomar hotar att spridas, både här och över nationsgränser. Att vara en del av den beredskapen är något vi tar på största allvar och något vi är stolta över. 

Ett bra liv för alla djur

Distriktsveterinärerna arbetar för att alla djur ska få förutsättningar att ha ett så bra liv som möjligt och att hälsoläget för svenska djur över lag är gott. Genom bland annat besök med rådgivning och kontroll av smittsamma sjukdomar i djurbesättningar med livsmedelsproduktion kan antalet sjukdomsfall bland djuren minimeras. Friska lantbruksdjur förbättrar dessutom livsmedelssäkerheten vilket är viktigt för att bevara folkhälsan och här fyller vi en viktig roll. För att inte tala om sällskapsdjuren som har en stor betydelse för människan och är för många en familjemedlem, en fast punkt och trygghet i tillvaron.

Hillevi Lindström
Chef på Distriktsveterinärerna Sverige
Foto: Anna Hållams / Jordbruksverket

Att finnas där när djuren behöver oss som mest, oavsett tid på dygnet, är kärnan i vårt uppdrag. Vi är en trygghet för samhället och djurägare, och den yrkesstolthet vi känner driver oss att alltid ge vårt yttersta.

En del av Sveriges civilförsvar

Distriktsveterinärerna, som en del av Jordbruksverket, ingår i Sveriges civilförsvar tillsammans med myndigheter, företag, organisationer och privatpersoner. Den 6 september 2023, fick Sverige sitt första utbrott av afrikansk svinpest. Efter ett år av gediget bekämpningsarbete, där många organisationer och personer arbetade tillsammans, kunde samtliga restriktioner hävas i september 2024 och Sverige friförklaras från sjukdomen.

Tillgången till en övad veterinär-organisation vid utbrott av en allvarlig smittsam djursjukdom är viktigt. Veterinärbesök och övervakning genom kontrollprogram är förutsättningar för att snabbt upptäcka smittor och är exempel på insatser där Distriktsveterinärerna deltar för att upprätthålla landets livsmedelsproduktion, även under samhällskriser. Vi är en viktig kugge i Sveriges totalförsvar.

Vårt samhällsuppdrag är grundläggande för den framtid vi vill bygga tillsammans. Jag ser Distriktsveterinärerna som en självklar del av Sveriges gemensamma ansvar för att säkerställa att djuren i vårt land får en trygg och kvalitativ vård – dygnet runt, året om. Vi är redo att möta framtidens utmaningar och fortsätta vara det stöd som både våra djur och djurägare förtjänar. 

Next article