Forskning visar att dans ofta har positiva effekter för personer med Parkinsons sjukdom. Dansen utvecklar hjärnan och kroppens motorik och har i många fall en god effekt på livskvaliteten. För Claes Eveland, som har Parkinsons sjukdom, har kursen ”Dans för Parkinson” på Balettakademien i Stockholm, bidragit till en rörligare och starkare kropp och ett ökat välbefinnande.
Jag fick tips om Balettakademiens ”Dans för Parkinson”, som är särskilt anpassad för personer med Parkinsons sjukdom, av min fru i höstas. Kursen var fulltecknad men jag fick plats på en introduktionskurs på Dansmuseet i stället. Jag märkte direkt av dansens positiva effekter på min kropp och mitt välbefinnande och började i januari i år på Balettakademiens kurs, säger Claes Eveland.
Han uppskattar ”Dans för Parkinson” eftersom det ger bra träning som jobbar igenom hela kroppen på ett effektivt sätt.
–Pedagogerna fokuserar mycket på armar, fingrar, knän och andra leder som jag normalt sett inte använder så mycket. Direkt efter en dansklass mår jag jättebra och känslan håller i sig i flera dagar. För mig är ”Dans för Parkinson” ett bra komplement till gymträning och hundpromenader. Det känns särskilt bra att dansen är utformad specifikt för Parkinsonpatienter, säger Claes Eveland.

Rörelseglädje som främjar välbefinnandet
Att röra sig till musik i grupp under ledning av en engagerad och erfaren danspedagog ger flera mervärden, inte minst rörelseglädje som främjar välbefinnandet och stärker livskvaliteten. Claes upplever också att han är mjukare, rörligare och starkare i kroppen efter ett danspass. Han betraktar det också som en fördel att kursen ges på just Balettakademien eftersom det är en inspirerande miljö med dansare i olika åldrar.
–Vi dansar inte pardans, vi dansar tillsammans i grupp och det ger en trevlig social samvaro. Det är också lättare att hitta fram till rörelseglädjen när man rör sig tillsammans till väl utvald musik. Det är ett väldigt trevligt sätt att motionera på. Jag kan definitivt rekommendera ”Dans för Parkinson” för alla med Parkinson, oavsett i vilket sjukdomsstadium de befinner sig eller hur mycket de har dansat tidigare, säger Claes Eveland.
–Dansen är ett konstnärligt uttryck och när vi uttrycker oss genom kroppens rörelser berättar vi något om oss själva. Det skapar självförtroende och egenvärde. I dansen känner man sig fri och stark och vacker. Rörelserna är dynamiska och estetiska, och det är tillåtet att röra sig precis som man är nu och här, säger Åsa N. Åström, utvecklare av Danshälsa och certifierad Dance for PD pedagog på Balettakademien.