Skip to main content
Hem » nyheter » Artros hos hund — känner du igen tecknen?
Sponsrad

Artros är en kronisk sjukdom där smärtan smyger sig på mycket långsamt. Som ägare kan det därför vara svårt att se om hunden är drabbad. Men det finns tecken. ”En smärtdrabbad hund blir ofta mindre lekfull och tvekar inför vissa rörelser”, säger Camilla Bentsen, veterinär och nordisk produktchef på Boehringer Ingelheim.

Så mycket som var fjärde vuxen hund har artros och sjukdomen är inte lika tätt förknippad med hög ålder som hos människor. Redan vid ett par års ålder kan hunden drabbas.

– Artros är vanligare hos stora raser som exempelvis golden retriever, labrador, schäfer och rottweiler, men även små hundar får artros, förklarar Camilla Bentsen. Det finns ingen ras som går helt fri. 

Artros hos hundar kan ha flera orsaker och oftast är det ett samspel av flera olika faktorer som ligger bakom. Övervikt, en skada på leden eller en medfödd felställning som skapar en ojämn belastning kan bidra till att sjukdomen bryter ut. Man har också sett att hundar som får överdrivet mycket och enformig träning i unga år, oftare drabbas. 

– Men här handlar det om träning långt över det vanliga, påpekar Camilla Bentsen. Det finns ingen anledning att begränsa vardagsmotionen, den är bara nyttig och kan tvärtom motverka artros.

Camilla Bentsen
Veterinär & Nordisk produktchef på Boehringer Ingelheim.
Foto: Boehringer Ingelheim

Tvekar inför hopp

Artros är en kronisk sjukdom där smärtan kommer gradvis. En hund som har ont kan till exempel få nedsatt aptit och orolig sömn eller bli mindre tolerant mot sådant som är irriterande.

Andra tecken på artros är att hunden är stel efter vila, att den blivit mindre lekfull, går långsammare och väljer kortare promenader eller tvekar inför rörelser som är lite mer påfrestande, exempelvis att hoppa ut ur en bil eller ta sig ner för en trappa.

– Många tror att artros alltid visar sig genom hälta, men så behöver det inte alls vara, säger Camilla Bentsen. Däremot kan hunden anpassa sin gångstil efter smärtan. En hund som har ont i höfterna kan till exempel svänga mer på ryggen i ett försök att avlasta de smärtande höfterna. 

Ett gott råd är därför att filma hur hunden rör sig under promenader inför veterinärbesöket. På så sätt blir det lättare för veterinären att ställa diagnos.

En ramp förenklar 

Det går inte att bota artros, men det finns ändå mycket ägaren kan göra för att underlätta livet för sin hund, exempelvis ge den smärtstillande och inflammationsdämpande mediciner. Man bör också anpassa fodret så att hunden får i sig tillräckligt med protein för att behålla sin muskelmassa. Samtidigt får hunden inte bli överviktig. Muskler stödjer ledernas funktion medan övervikt gör att hunden får svårare att röra sig.

Om artrosen inte ska förvärras är det viktigt att hunden inte tappar muskelmassa. Därför gäller det att inte slarva med vardagsmotionen. Kanske kan det också vara en god idé med någon form av sjukgymnastik som återställer styrka och funktion och därmed minskar smärtan.

– Du kan också göra anpassningar i hemmet, som att skaffa en ramp så att hunden slipper hoppa upp och ner från bilen, säger Camilla Bentsen. Med små medel kan man förbättra hundens livskvalitet rejält.

Next article