I Sverige är det närmare 1,3 miljoner vuxna som vårdar, hjälper eller stödjer någon i sin närhet. Dessa anhöriga gör ovärderliga insatser som fyller en samhällsbärande funktion. För att inte riskera egen ohälsa är det viktigt att de får stöd.

Verksamhetschef, Nka
Att ge omsorg till en närstående kan kännas meningsfullt och självklart, men det kan också vara påfrestande och påverka den anhörigas hälsa, ekonomi och sociala liv negativt. Samhället måste därför se till att fånga upp de anhöriga i tid och erbjuda dem stöd, säger Maria Nilsson, verksamhetschef vid Nationellt kompetenscentrum anhöriga (Nka).
Anhörigas insatser ska alltid bygga på frivillighet, vilket också betonas i den Nationella anhörigstrategin som lanserades 2022. Syftet med strategin är att stärka anhörigperspektivet inom hälso- och sjukvård och socialtjänst och göra stödet till anhöriga mer likvärdigt över landet.
– När anhöriga vill vara delaktiga i den närståendes vård, med den närståendes medgivande, har personalen en viktig roll i att ge information och stöd. En nära samverkan mellan anhöriga, närstående och vårdpersonal är en central pusselbit för framtidens vård och omsorg, säger Maria Nilsson.
Om Nka
Nka är en samarbetsresurs för att utveckla framtidens anhörigstöd.