Idag har vartannat barn blivit utsatt för mobbning eller kränkningar under sin skolgång. Så kan vi inte ha det! Särskilt eftersom det är känt sedan länge att mobbning får långvariga och många gånger allvarliga hälsokonsekvenser genom hela livet.
Mobbning som människor utsätts för som barn kan få konsekvenser långt upp i vuxen ålder, flera årtionden efter att mobbningen i skolan ägt rum. Effekterna kan vara alltifrån större risk för depression, ångest och låg livskvalitet, suicidförsök och självmord, till att ha lägre inkomster och oftare vara arbetslös, eller involverad i kriminalitet.
Ett av tre barn mellan 10 och 16 år lider av psykisk ohälsa, och bland flickor är siffrorna ännu högre – nästan varannan upplever någon grad av psykisk ohälsa, vilket kan jämföras med var fjärde kille.
Det finns ett väldigt tydligt samband mellan utsatthet för mobbning och psykisk ohälsa. Dessutom är det så att ju oftare barn är utsatta för kränkningar och mobbning, på nätet eller i skolan, desto mer psykisk ohälsa i form av tecken på ångest och depression, rapporterar de.
Men det finns hopp! WHO har sammanställt forskning, som involverat en halv miljon barn över hela världen och identifierar sju viktiga förmågor som barn har rätt att få lära sig för att stärka sin motståndskraft och minska risken för mobbning och psykisk ohälsa. Dessa förmågor inkluderar problemlösning, att våga be om hjälp, hantera känslor och konflikter, samt att stå upp för sig själv och andra. Barns sociala och emotionella förmågor är viktiga aspekter som bör få en tydligare plats i den svenska läroplanen.
Det är också hoppfullt att vi idag vet hur en skola bör arbeta för att förebygga mobbning då det är så kopplat till barns välmående. Att kartlägga tryggheten, involvera eleverna i lösningarna är exempel på saker som har stor betydelse.
Forskningen visar en entydig bild att det som avgör hur allvarliga konsekvenser mobbningen får, är beroende på stödet från vuxna i barns omgivning – föräldrar, lärare och vänner. De starkaste skyddsfaktorerna för barns hälsa och trygghet är därför det stöd vi alla kan ge till barn.
Alla kan vara en viktig vuxen för barn, eller en vän som lyssnar och stöttar. Det hänger på dig och mig, men också på Sverige som samhälle. För att barn ska kunna växa upp i trygghet behöver hela samhället prioritera barns trygghet. Därför behöver Sverige en nationell plan mot mobbning som ger resurser, stöd och riktning för arbetet. Det här är något som vi tror att varje viktig vuxen kan ställa sig bakom.