Skip to main content
Hem » Maghälsa » Tarmsjukdom som kan misstas för IBS – mikroskopisk kolit
Maghälsa

Tarmsjukdom som kan misstas för IBS – mikroskopisk kolit

Kvinna som sover med kudden över huvudet.
I samarbete med: Tillotts Pharma
Foto: Getty
Kvinna som sover med kudden över huvudet.
I samarbete med: Tillotts Pharma
Foto: Getty

Du är inte ensam om du inte hört talas om mikroskopisk kolit och ändå är det en ganska vanlig tarmsjukdom.

Någon som vet vad det är, är Ping Sidbo. Hon är numera pensionerad fastighetsmäklare och har alltid levt ett aktivt liv. Förutom att vara engagerad i sitt jobb har också resor och motorcyklar lockat. Ungefär två år in på sin pension, under 2015, började magen att krångla, rejält. 

ping sidbo

Ping Sidbo

Foto: Privat

– Jag har aldrig haft problem med magen innan, men helt plötsligt var jag tvungen att springa på toaletten säkert 30 gånger om dagen, med vattniga diarréer. Inte ens på natten var magen lugn.

Jag varken ville eller orkade göra något, berättar Ping Sidbo.

Fick äntligen råd

De läkare hon träffade rådde henne till att ändra sin kost, råd som många patienter får som söker för sina magbesvär. Efter lång tid med stora besvär fick Ping Sidbo äntligen genomgå en koloskopi (undersökning av tjocktarmen) som gav ett tydligt svar på hennes besvär: mikroskopisk kolit.

Mikroskopisk kolit är ett samlings-namn för kroniska diarrésjukdomar
som beror på inflammation i tjocktarmens slemhinna, inflammation som bara syns i mikroskop därav namnet. Orsaken bakom sjukdomen är inte tydligt känd men det finns vissa kopplingar till genetik och någon okänd faktor i tarmen som driver på inflammationen.

Det mest typiska symptomet är just kronisk, vattnig diarré, men andra vanliga symptom och följdeffekter är trängningar med avföringsinkontinens, viktnedgång, trötthet och även diffusa magsmärtor. 

Diagnoser missas

Forskning visar att mikroskopisk kolit kan vara lika vanlig som andra inflammatoriska mag- och tarmsjukdomar, däremot är diagnosen inte lika känd. 

– Bristande kunskaper inom vården gör att många patienter får felaktig diagnos och därmed behandlingsråd, säger Andreas Münch, överläkare och expert på mikroskopisk kolit vid Linköpings universitetssjukhus. Han är också den läkare som hjälpt Ping Sidbo genom hennes sjukdom. 

andreas münch

Andreas Münch

Överläkare & expert på mikroskopisk kolit, Linköpings universitetssjukhus

Foto: Maria Carlqvist 

För att fastställa sjukdomen krävs en koloskopiundersökning med vävnadsprover från tjocktarm-slemhinnan. Många patienter väntar länge på möjligheten till en sådan undersökning. Istället misstolkas sjukdomen för till exempel IBS. Till skillnad mot de kostråd som kan underlätta vid IBS handlar mikroskopisk kolit dock inte om maten. Det krävs läkemedelsbehandling. Mikroskopisk kolit är kronisk men det finns mycket effektiv behandling, som kan hjälpa de allra flesta vilken ges både som kurer och som långtidsbehandling.

Läs mer här.

För Ping Sidbo har hennes kroniska diarréer blivit en del av hennes vardag, men inte alls i den omfattning som innan. Tack vare behandlingen kan hon leva ett bra liv, med resor och aktiviteter. Det här med bajs är en stor del av hennes liv, och det är också ett budskap hon vill trycka på.

– Stå på dig! Om du får råd som inte hjälper, kräv att du ska bli ordentligt undersökt . Skäms inte heller för att prata med din omgivning om dina besvär.

Särskilt vi kvinnor måste bli bättre på att prata om vårt bajsande. Det finns absolut ingenting att skämmas för.


SE-00003

NP-Til-SE-00005 

NP-Til-SE-00004

Next article