Skip to main content
Hem » Maghälsa » Så blir du vän med din mage
Maghälsa

Så blir du vän med din mage

Grönsaker.
Grönsaker.
Foto: Unsplash

Vi har alla mer eller mindre haft besvär med förstoppning och vet hur svårt det är att ignorera. Magen är för många väldigt central och har en stor påverkan på livskvaliteten.

Man har sett att många funktionsstörningar av tarmen som IBS, förstoppning och diarré har väldigt mycket negativ påverkan på livskvalitet. Smärta, uppblåsthet, svullnadskänsla, obehag i magen, krystningar som kan ge sprickor i ändtarmen, blödningar och infektioner är några av symptomen.

Vanligt att många blir lidande

Det är väldigt vanligt med förstoppning, men hur många det är som lider av det vet man inte riktigt.

– En del är förstoppade hela tiden medan andra får det när dem exempelvis reser eller ändrar sin kost. Det finns de vars förstoppning är kopplad till magont, IBS. Och så finns det en grupp med kronisk förstoppning där det kan gå långt mellan tarmtömningarna. Vissa lider av förstoppning orsakad av olika läkemedel, såsom starka smärtstillande preparat. Det finns även de som har förstoppning utan att man vet vad det beror på, förklarar professorn Magnus Simrén.

Det hjälper inte med läkemedel

Besväret kan i vissa fall inte sitta i tarmen utan i själva ändtarmsregionen. Det kallas för bäckenbotten dyssynenergi och är en bristande koordination mellan de muskler som finns i slutet av ändtarmen. Istället för att ringmuskeln slappnar av knips den åt.

– Då hjälper inte laxeringsmedel eller läkemedel utan då behöver läkaren skicka patienten på biofeedback behandling, en sorts bäckenbottenträning för att lära sig att slappna av i ringmuskeln.

Vad finns det för hjälp?

Kosten har en ganska stor betydelse. Det första steget är att öka fiberintaget och se till att man har ett adekvat vätskeintag.

– Har man en förstoppning behöver man tänka mer på sitt fiberinnehåll än vad andra behöver göra. Det betyder inte enbart gryn, fiber finns även i frukt och grönsaker. Nästa steg är fiberpreparat. Hjälper inte det finns det bulkmedel som stimulerar tarmen och ökar volymen på avföringen. Nästa steg i trappan är tarmsköljande medel och därefter tarmirriterande medel.

Det krävs expertis

Inget av detta är farligt, förutsatt att man använder det i rimliga doser. Det hjälper många men inte alla och därför är det positivt att det har tillkommit nya läkemedel.

– För att kunna behandla på rätt sätt måste man som läkare känna till hur läkemedlen verkar. Kan man de olika mekanismerna blir det lättare att behandla och uppnå bättre effekt.

Next article