Bestämmer du själv var du har din uppmärksamhet eller är det yttre påverkan som styr? Frågan kan låta enkel men forskning visar att bara 5 procent av vad vi gör på ett dygn är medvetna val. Resten av tiden gör vi det som förväntas och vi är vana att göra.
– Till del är det bra, rutiner behövs. Men vi måste även klara av att stiga ur autopiloten. När vi blir medvetna om vad som sker här och nu, i oss (i tankar, känslor och kropp) och kring oss, minskar vår stress och vi kan göra fler medvetna val. Det säger Ola Schenström, läkare sedan 35 år och ledande inom området mindfulness.
Vad vi ska hinna med ökar hela tiden
Vad vi ska hinna med ökar hela tiden. Inte minst tekniken medför att vi förväntas vara ständigt uppkopplade, nåbara och ha kontroll. Gränsen mellan arbete och fritid suddas ut och vi är konstant aktiva. Särskilt hos kvinnor är det ett stort problem. Majoriteten som är sjukskrivna för psykisk ohälsa är kvinnor.
För dem går stressen, generellt, upp när de kommer hem efter jobbet. Hos männen går den ner. Dubbelarbete är fortfarande ett faktum och kvinnor ber närmast om ursäkt när de gör något för eget välbefinnande.
Mindfulness – enkelt redskap till självhjälp
Genom hjärnforskningens framsteg, under de senaste tio åren, har mindfulness blivit en accepterad och effektiv metod för stresshantering. Under samma period har sömnbesvären, ett tydligt tecknen på stress, fördubblats. Det som oroar är att sömnbesvären ökat mest i åldrarna 15-25 år.
Lär dig lyssna på kroppen. Den är klokare än huvudet
– Det största problemet idag är kanske inte stressen utan bristen på regelbunden återhämtning: pauser under dagen, vila på kvällen, helgen och semestern! Det är där vi slarvar mest. Våra biologiska system, som stressystemet, behöver vila.
Vad kan göras för att vända trenden?
– Lär dig lyssna på kroppen. Den är klokare än huvudet. Avgränsa dina egna mot andras behov. Och att säga nej innebär att säga ja till något viktigare – dig själv!?
Hur är mindfulness lösningen på dessa problem?
– Med ökad medvetenhet ser du och agerar klarare – enskilt eller i grupp. Mindfulness är en förmåga som alla har frön till men den behöver tränas idag. Vi blir bra på det vi tränar. Och tränar man uppmärksamhet och fokus så har man tagit ett stort första steg mot att må och fungera bättre, avslutar Ola.