Skip to main content
Hem » Kvinnors Hälsa » Klimakteriets påverkan på livskvaliteten varierar stort
Kvinnors Hälsa

Klimakteriets påverkan på livskvaliteten varierar stort

Angelica Lindén Hirschberg Foto: Sofia Nahringbauer

Trots att klimakteriet är en naturlig biologisk händelse som pågår i sex till sju år av en kvinnas liv så har klimakterierelaterade besvär länge mer eller mindre betraktats som tabu. På senare år har ämnet hamnat allt högre upp på agendan. Upplevelsen av klimakteriesymptom varierar mycket från kvinna till kvinna, men det finns hjälp att få om symptomen påverkar livskvaliteten.

Cirka 75 procent av alla kvinnor i klimakterieåldern drabbas av värmevallningar, svettningar och sömnproblem. En tredjedel av dem har så svåra besvär att de önskar någon form av behandling. För somliga kan klimakteriebesvären ha stor inverkan på livskvaliteten och arbetskapaciteten. Vallningar nattetid kan exempelvis resultera i sömnbrist, vilket gör det svårt att ha tillräcklig energi i vardagen.

–Forskning har visat att regelbunden fysisk aktivitet i viss utsträckning kan motverka klimakteriesymptom, medan rökning riskerar att förvärra dem. Mitt budskap till kvinnor som upplever att klimakteriesymptomen påverkar livskvaliteten är att söka sig till en gynekolog som exempelvis kan ordinera hormonbehandling, säger Angelica Lindén Hirschberg, professor i gynekologi och obstetrik på Karolinska Institutet.

Hormonbehandling kan lindra besvären

På 90-talet ordinerades många kvinnor i övergångsåldern hormonbehandling i förebyggande syfte, men i dagsläget rekommenderas det i första hand för att lindra och behandla symptom.

–Många hormonläkemedel innehåller, utöver östrogen, även gulkroppshormon, som enligt vetenskapliga studier kan motverka en ökad risk för cancer i livmodern. I kombination med östrogen förefaller gulkroppshormonet dock kunna öka risken för bröstcancer på sikt, men skillnaden mellan naturligt och syntetiskt gulkroppshormon är inte kartlagt. Jag leder därför en studie på Karolinska Universitetssjukhuset där vi analyserar hur naturligt respektive syntetiskt gulkroppshormon i kombination med östrogen påverkar bröst, livmoder och välbefinnande hos kvinnor i övergångsåldern. Ambitionen är att studien ska ge svar på om endera behandlingen är bättre än den andra, säger Angelica Lindén Hirschberg.

Det första synliga klimakterietecknet är i allmänhet oregelbundna menstruationer, men äggstockarnas hormonproduktion börjar successivt avta flera år innan mensen upphör. Det är ofta under denna period hormonnivåerna varierar som mest, vilket bland annat kan påverka humöret och sömnen.

–För de flesta kvinnor inleds klimakteriet i 50 årsåldern, men somliga kvinnor hamnar i klimakteriet redan före 40 års ålder. För dessa kvinnor rekommenderas hormonläkemedel även i förebyggande syfte. De löper en ökad risk att drabbas av hjärt-kärlsjukdom, skeletturkalkning, benbrott och demens. Hormonläkemedel bidrar till att minska dessa risker, säger Angelica Lindén Hirschberg.

Låga testosteronnivåer kan påverka sexlusten

Många kvinnor upplever att sexlusten minskar i samband med klimakteriet. Enligt Angelica Lindén Hirschberg saknas vetenskapligt stöd för att klimakteriet i sig påverkar den sexuella funktionen. Däremot är klimakterieåren ofta en period som präglas av mång andra förändringar i kvinnors liv, exempelvis barn som flyttar hemifrån, förändringar på arbetsplatsen eller att man har gamla föräldrar att ta hand om. Dessa faktorer kan självklart ha en inverkan på sexlusten.

–Sexlusten kan även påverkas av låga testosteronnivåer. I vissa fall kan testosterontillskott erbjudas kvinnor i övergångsåldern för att öka sin sexlust. Det är viktigt att det ordineras rätt testosterondos, annars kan det ge biverkningar, säger Angelica Lindén Hirschberg.

Next article