Mediebevakning har lett till en ökad medvetenhet för risker och problem med hormonella preventivmedel. Men den ökade medvetenheten har många gånger lett till en obefogad oro hos de som inte har mycket att vara rädda för.
Helena Kopp Kallner, gynekolog och överläkare på Danderyds sjukhus samt forskare vid Karolinska institutet, tror att rädslan bottnar i okunskap.
Helena Kopp Kallner
Överläkare, gynekolog, Kvinnokliniken, Danderyds Sjukhus AB
Foto: Danderyds Sjukhus AB
– Det råder en total överrepresentation av negativa upplevelser i media jämfört med positiva. Man förmår heller inte sortera ut subjektiva berättelser som förekommer på nätet och relatera det till fakta. Bara för att det inte funkar för dig så betyder det inte att det inte funkar för någon annan.
Fördelar med hormonella preventivmedel
Man ska vara öppen med de biverkningar som finns med hormonella preventivmedel, men samtidigt måste man ta upp de viktiga hälsofördelarna.
– De direkta kortsiktiga fördelarna med hormonella preventivmedel är minskad menstruationsblödning och menstruationsvärk. För de allra flesta kvinnor som mår dåligt innan menstruation har hormonella preventivmedel en stabiliserande effekt på humöret. Kombinerade metoder har ofta även en bra effekt på akne som är ett bekymmer för många unga kvinnor.
Hormonella preventivmedel har dessutom viktiga långsiktiga fördelar.
– Det är framförallt minskning av olika cancrar. Kombinerad metod skyddar både mot äggstockscancer och tjocktarmscancer. Det här cancerskyddet uppväger mer än väl för en liten ökad risk för bröstcancer. Nettoeffekten är antingen neutral eller positiv, beroende på vem man är och hur gammal man är.
Hur ska man veta vilket preventivmedel man ska välja?
Det finns snabbtest man kan göra på nätet, men det allra bästa är att prata med en barnmorska eller läkare. Berätta om din menscykel, hur den påverkar måendet och diskutera kring hur stort behov du har av ett extremt effektivt skydd mot graviditet. Är graviditet en total katastrof eller är det ok? Den informationen är väldigt viktig för en barnmorska.
– För ett öppet och konstruktivt samtal med en barnmorska eller läkare kring vilken preventivmetod som passar bäst. Om barnmorskan eller läkaren rekommenderar en metod – fråga varför. Det ger en ökad kunskap och förståelse för valet och kan göra att man blir mer motiverad till att stå ut med övergående biverkningar.
Det ska handla om individuell bedömning och om kvinnans förväntningar vid val av preventivmedel.
Läs på om olika preventivmedel på flera olika oberoende sidor på nätet. Prata runt bland vänner och bekanta, ställ frågor till barnmorskan eller läkaren. Preventivmedel är en viktig del av en kvinnas liv så se till att vara aktiv i ditt val.