Skip to main content
Hem » Med skidorna mot sockertoppen
Diabetes

Med skidorna mot sockertoppen

Den som är ihärdig står i slutändan som vinnare är något som Robin Bryntesson en av våra bästa skidåkare kan skriva under på.

När han fick diagnosen typ 1-diabetes föddes en kämpaglöd och ett jäklar anamma. Sedan dess har han segrat i längdspåret och brinnande engagerat sig i barn- och unga med diabetes.

”Han menade att Robin skulle lägga ner elitidrotten för all framtid.”

År 2002 åkte Robin Bryntesson in på sjukhuset efter en tid av aldrig sinande toalettbesök och en törst som inte ville ge vika. När Robin satt hos läkaren hade han några veckor tidigare vunnit sin största seger i skidspåren – Junior SM i Ljusdal. Läkaren bekräftade att han hade drabbats av diabetes typ 1 och drog fullkomligt ner rullgardinen då han menade att Robin skulle lägga ner elitidrotten för all framtid.

Nya vägar och kämpa glöd

Hos Robin föddes istället en vilja att minsann visa läkaren och världen att det visst går att träna på elitnivå och ha diabetes. Sagt och gjort, han tränade mer än 700 timmar per år och stod som segrare i Junior VM framför både Marcus Hellner och Petter Northug. Därefter tog han en plats i skidlandslaget, vann två VM guld i U23 och två SM-guld i team sprint tätt följt av flera vinster.

För Robin ska både skidformen, skidorna, diabetesen, återhämtningen och adrenalinet vara perfekt balanserade för att funka i skidspåret.

– Visst är det många bitar som måste falla på plats. Men jag har aldrig sett det som ett hinder, utan alltid hållit blicken emot målet, säger Robin.

Flicka sockertoppen diabetes
Robin menar på att en diagnos aldrig ska få ta dina drömmar ifrån dig bara för att de kräver fysisk ansträngning. Aktivitet är till för alla, oavsett om du är drabbad eller inte. Foto: Sockertoppen

Fysisk aktivitet är den bästa medicinen

Viljan att motivera och att lyfta fram det bästa från hans två världar: idrotten- och diabetesvärlden är det Robin lever och andas för. Det ledde honom till att starta Sockertoppen, som är ett läger för barn och ungdomar med diabetes, något som han själv saknade när han fick sin diagnos. Aktivitetslägret Sockertoppen har växt oerhört och när anmälan släpptes i år så fick de fler än 100 anmälningar inom en minut.

På lägret finns det både läkare, sjuksköterskor, kockar och volontärer som alla är där för att motivera, utmana och hålla i roliga aktiviteter.

– Barnen växer genom utmaningarna och får ett ökat självförtroende genom aktiviteterna, säger Robin.

På så sätt lär de sig också om hur kroppen fungerar och lär känna andra som sitter i samma båt. Avtrycket som Robin lämnar är just att ta sig framåt, högre och mot målet och han visar tydligt att ingenting är omöjligt.

Next article