Skip to main content
Hem » Intimhälsa » Allt du behöver veta om svampinfektion
Intimhälsa

Allt du behöver veta om svampinfektion

Bildkälla: Shutterstock

Upplever du intensiv klåda, svullnad och irritation i underlivet? I så fall kan du lida av svamp-infektion, oftast ofarlig men som kan bli kronisk om du felbehandlar. Helena Strevens överläkare i obstetrik och gynekologi på Skånes universitetssjukhus i Lund rätar ut de vanligaste frågetecken kring tillståndet.

Nästan alla kvinnor i fertilålder drabbas någon gång av svampinfektion. Ett hälsosamt underliv innehåller bakterier och några jästceller. Det är när balansen mellan bakterier och jäst förändras som jästcellerna förökar sig och orsakar obehag. Ofta förändras också flytningen och blir mer vit, vidhäftande och kesoaktig.

– I det här skedet Googlar de flesta kvinnorna sina symptom och får en matchning med svampinfektion. De går till apoteket och köper svampbehandling receptfritt i kräm eller tablettform. Jag önskar att fler sökte sig till en gynekolog för korrekt diagnos och för att utesluta andra sjukdomar, säger Helena Strevens.

Helena Strevens överläkare i obstetrik och gynekologi på Skånes universitetssjukhus i Lund

Helena Strevens

Överläkare i obstetrik & gynekologi på Skånes universitetssjukhus i Lund.

Foto: Skånes universitetssjukhus i Lund

Kroniska besvär

Överanvändning och felanvändning kan göra svampar resistenta mot behandling och förvärra besvären. Själva läkningen efter en svampbehandling kan också klia. Om man tror att man har fått en ny infektion och behandlar den igen, kan det driva på en resistens.

Svamp förväxlas ofta med bakteriell vaginos. Symtomen påminner om varandra men bakteriell vaginos brukar ge mer flytningar. De är i regel grågula och luktar illa, ofta efter samlag. Mot detta hjälper inte svampdödande medel. Man kan samtidigt ha både bakteriell vaginos och svampinfektion. Det är väldigt viktigt att veta vad som behandlas. En risk med obehandlad, kronisk svamp är att den till slut kan leda till eksem i underlivet. När man väl har fått eksem kan det bildas små sprickor och sår där svampen lättare frodas.

Undvik svamp med enkla knep

Svampen växer där det är varmt, blött, och vid höga sockerintag. Diabetiker drabbas därför oftare. Antibiotika dödar både bra och dåliga bakterier, och det är mer sannolikt att du får en svampinfektion när du tar dem. Även hormoner under graviditet, klimakteriet eller vid amning kan förändra bakteriebalansen i underlivet. Använd därför bomullsunderkläder, sov naken, välj kjol istället för jeans, och byt mensskydd ofta och välj hellre tampong. Efter samlag så kan man smörja med vaselin då det läker såren snabbt och gör så att svampen inte får fäste, säger Helena.

Framtidens behandling

Det är viktigt att vi hittar effektiva och långvariga behandlingsalternativ för alla kvinnor med besvärliga symptom och utvecklar antibiotikafria behandlingar.

– Just nu behandlar vi ju även bort de goda bakterierna. På så sätt kan vi också förebygga det globala problemet med antibiotikaresistens och vi är faktiskt inte så långt bort från ett sådant läkemedel, säger Helena hoppfullt.

Next article