Skip to main content
Hem » Hudvård » Atopiskt eksem – ingen quick fix
Hudvård

Atopiskt eksem – ingen quick fix

Foto: iStock

LOPPI frågade Åke Svensson, chef på Hudkliniken Skånes Universitets Sjukhus, om hur man bäst tar hand om hud med atopiskt eksem.

Vad är Atopiskt eksem?

Det är ett eksem som oftast har en ärftlighet där man även har ökad risk att utveckla hösnuva och astma senare i livet. Det brukar vara så att det är eksem som börjar och att man sen får de andra två åkommorna. Viktiga faktorer i eksemet är att man har en bristande barriärfunktion som ger torr och narig hud. Man kan påverka barriärfunktionen genom att behandla den.

Många föräldrar upplever att deras barns hud är torr, hur kan man känneteckna att det är just atopisk eksem?

– Man kan säga att man ska ta reda på det lite mer strukturerat, tyvärr finns det inget enkelt blodprov man kan ta. När man tar reda på om det är atopisk eksem lägger man ihop ett antal parametrar och ser hur de stämmer överens. Är man erfaren ser man det på 25 meters håll.

– Eksemet ser olika ut i olika åldrar, för spädbarn och små barn mellan noll till två år är eksemet ofta vätskande. Utseendet kan även variera från dag till dag. Barn upp till tonåren, från två år upp till tolv år, har ofta eksemet i armveck och knäveck. För de som har kvar eksem i vuxenålder har det ett helt annat utseende, det varierar med tiden.

Vad ska man göra om man tror att en själv eller barn har atopiskt eksem?

– Man ska uppsöka läkare för att få hjälp med rätt behandling från början. Det är en basbehandling och i den ingår det att man behandlar den torra huden och eksemet som är en inflammation. Det är en behandling mot torrheten och en mot inflammationen.

– Det är ganska vanligt att det tar ett antal år innan man har blivit av med problemen om man blir det helt. Det är ingen quick fix men fungerar det inte att behandla med ovan behöver man uppsöka en hudläkare för att få vidare hjälp.

I en nyligen gjord studie har man kunnat se att hos de barn som fått mjukgörande från födseln och under det första halvåret utvecklade avsevärt färre barn atopisk eksem. Går det att förebygga på så sätt? 

– I stora drag om man tittar på de som hade stor risk att insjukna kunde man se att smörjning med mjukgörande minskade utvecklandet av eksem med 50%. Det finns indikationer på att detta kan hjälpa men forskningen behöver tuffa på ett tag till innan man kan säga helt säkert att det är förebyggande även på längre sikt.

Har man kunnat visa att det går att förlänga tiden till återfall genom att smörja?

– Om barnet har fått eksem och man använder mjukgörande kräm regelbundet så ser man att man förskjuter tidpunkten för att utveckla eksem. Det är viktigt att man fortsätter att smörja in även efter att eksemet har läkt.

Är det viktigt att förebygga med en mjukgörare?

– Ja!

Är det en fördel att använda en läkemedelskräm som har genomgått kliniska studier där man vetenskapligt studerat produktens effekt på den sjuka eller skadade huden?

– Ja man kan säga att alla mjukgörare inte är lika bra. Tittar man exempelvis internationellt finns det mjukgörare som till och med är sämre att använda än att inte använda någon alls. Fördelen med att använda läkemedel är att de är noga genomgångna i kliniska studier där man vet effekten på den sjuka huden, man vet vad de innehåller och om det finns eventuella bieffekter.

– Ibland finns en tilltro att det ska vara naturligt och växtbaserande men vissa av de ämnen som finns i de krämerna har ingen effekt. Andra produkter kan vara ihopblandade utan större tanke och det är inte alls särskilt bra att använda dem om man redan har hud som är sårig och känslig. Då kan man riskera att få en allergi. Det är därför klart bättre att satsa på läkemedelskrämer om man vill eftersträva effekt och mindre bieffekter.

Next article