Skip to main content
Hem » Hudvård » Atopiskt eksem – en folksjukdom som kan lindras
Hudvård

Atopiskt eksem – en folksjukdom som kan lindras

Atopiskt eksem är ett medfött anlag för torr, lättkliande hud med eksemtendens. Det är en folksjukdom som 30 procent av alla tonåringar har eller har haft. Atopiskt eksem missuppfattas ofta vara allergiskt orsakad.

– Grunden är i regel en känslig lättkliande hud och som kan vara i kombination med eller utan luftvägsallergier, säger Mats Berg, hudläkare och docent på Uppsala Universitet.

”Vanligtvis startar symptomen vid några månaders ålder”

Vanligtvis startar symptomen vid några månaders ålder och barnåren kan vara ganska besvärliga. Huden brukar bli bättre i tonåren och sämre igen några år kring 20-årsåldern för att senare förbättras. Även om problemen oftast börjar i barnaåren kan dock atopiskt eksem ibland börja senare i livet.

– Man botar inte eksemtendensen, utan den känsliga huden kommer att kvarstå. Med rätt förhållningssätt och behandling kan man emellertid i regel få eksemet att vara relativt lindrigt.

Under barnaåren är knäveck och armveck vanliga eksemställen (böjveckseksem), medan ansikte och händer är vanligaste lokalerna hos vuxna.

Ofta ärftliga orsaker

De flesta som drabbas har släktingar, som haft eksem eller luftvägsallergier. Upp till två års ålder kan försämring på grund av födoämnen förekomma, men efter det är det mycket ovanligt.

”Det finns sällan anledning till allergiutredning efter två års ålder”

– Det finns sällan anledning till allergiutredning efter två års ålder om inte doktorn har stark misstanke på kontaktallergi. Vid exempelvis handeksem eller ögonlockseksem kan det finnas misstanke om kontaktallergi.

Klådan gör att den drabbade kliar och river på huden, vilket ger eksem. Målet med all behandling är därför att minska klådan och rivandet. Den vanligaste orsaken till försämring är att huden blir uttorkad. Därför ska man vara sparsam med tvål och vatten. Bad och bastu uttorkar huden mer än vad dusch gör och bör därför undvikas om man har problem med atopiskt eksem.

– Substanser som lösningsmedel och mineraloljor kan ge eksem hos alla människor men de med anlag för atopiskt eksem är ännu känsligare mot dessa. Andra saker som kan öka klådan är till exempel stress och infektion samt material som ylle och syntetfiber.

 Vintern är ofta jobbigare för de med eksem på grund av att klimatet är torrt och solfattigt vilket gör huden känsligare och mer uttorkad. 

Sola vid pool. Foto: Unsplash
Det kan många gånger lindra att vistas i solen och i ett varmare klimat. Foto: Unsplash

Behandling lindrar

Försök att på hitta fetaste möjliga kräm att smörja huden med. Det ska vara en kräm eller lotion som inte irriterar huden, som går att använda dagligen eller åtminstone efter dusch. Det finns receptfria krämer som kan vara fullt tillräcklig och klådlindrande. I vissa fall kan receptbelagda krämer vara en nödvändighet.

– En läkare kan skriva ut starkare kortisonkrämer om det behövs. Det är bra att lära sig namnet på de olika krämer man använder!

”Sol förbättrar oftast eksemet”

Sol förbättrar oftast eksemet och har man lätt för att bli brun kan man pröva vanliga solarier. På en del hudmottagningar kan patienterna sola i speciella medicinska solarier. Om inte solariet hjälper har hudspecialisterna ofta andra behandlingsmöjligheter.

Kortisonkrämer

Använder man rätt kräm på rätt ställe i lagom lång tid är risken för biverkningar mycket liten. Krämerna delas in i fyra olika styrkor. Man ska inte använda starkare än Hydrokortisonkrämer (grupp I) i ansiktet, annars finns risk för akne eller rosacea. I veck på kroppen ska man endast använda krämer av typen grupp I eller II, annars finns risk för förtunning av huden.

”Händer och fötter kräver ofta grupp III-kortisonkrämer”

– Händer och fötter kräver ofta grupp III-kortisonkrämer, grupp IV är sällan aktuellt vid atopiskt eksem. Grupp III-krämerna har minimalt upptag i blodbanan och kan därför användas även till relativt små barn dagligen i flera veckor vid besvärligt eksem utanför ansikte och kroppsveck, avslutar Mats Berg.

Next article