800 000 människor i Sverige har astma, en sjukdom som både kan kräva akutvård och vara livshotande. Det är också en sjukdom som ställer stora krav på den enskilde patienten i vardagen. Man behöver ha full uppmärksamhet på sin astma, och anpassa sin behandling efter till exempel pollenhalter, hur torr luften är eller vilka fritidsaktiviteter man har. Detta kräver bra utredning, uppföljning och stöd från vården. Men det kräver också kunskap och kraft hos den som lider av astma. För många fungerar det bra, men långtifrån för alla.
Många astmatiker vänjer sig vid att må dåligt och avstår stegvis från allt fler aktiviteter. En tredjedel av alla som har astma har så kallad ”okontrollerad astma”, det vill säga att de kan ha det jobbigt på nätterna, de har försämringsperioder och de kan behöva extra luftrörsvidgande medicin flera gånger i veckan. Detta drabbar fler kvinnor än män. Extra illa är det under tonårstiden då nästan dubbelt så många tjejer som killar har okontrollerad astma.
Maritha Sedvallsson
Ordförande
Astma- och
Allergiförbundet
Går det göra något åt det? Naturligtvis! Regelbunden uppföljning, patientutbildning och en personlig behandlingsplan är bevisat effektiva sätt.
Sveriges astmavård måste förbättras
För att detta ska bli verklighet måste astmavården i Sverige förbättras. Det behövs fler allergologer. Fler vårdcentraler måste astma- och allergicertifieras. Och – det självklara – alla patienter ska ha en behandlingsplan med personliga mål.
Personer med astma ska kunna leva ett fullt liv, man ska kunna idrotta, hänga med vänner och njuta av ljumma vårkvällar. Låt oss tillsammans se till att det blir så.