Uppskattningsvis 1,5 miljoner svenskar har migrän. Migrän är attacker av intensiv huvudvärk som oftast pågår i ett halvt till ett dygn. Migränattackerna har förstås en stark påverkan på livskvaliteten för de som har sjukdomen, men med livsstilsfaktorer och effektiva läkemedel kan migränattackerna och dess effekter ofta begränsas.
För att diagnostiseras med migrän krävs att man haft minst fem attacker av halvsidig måttlig till svår hjärnsmärta associerat med illamående samt ljud- och ljuskänslighet. Ett migränanfall varar i allmänhet mellan 4 och 72 timmar och efteråt är det vanligt att känna sig trött och få svårt att koncentrera sig.
Vetenskapliga studier där man undersökt patienter med magnetkamera varje dag under en månad visar att olika delar av hjärnan aktiveras inför, under och efter en migränattack. När attacken är på gång ökar aktiviteten i hypotalamus och under själva attacken ökar även aktiviteten i hjärnstammen.
Stress vanligaste triggerfaktorn
– Forskare har försökt kartlägga de genetiska orsakerna till migrän men har hittills endast nått slutsatsen att flera olika gener tillsammans bidrar till att orsaka migrän, säger Lars Edvinsson, läkare och professor i experimentell kärlforskning vid Lunds universitet. Han har tilldelats världens mest prestigefyllda pris inom hjärnforskning, ”The Brain Prize”, för sin banbrytande forskning om migrän.
Lars Edvinsson
Läkare och professor i experimentell kärlforskning, Lunds universitet.
Foto: Privat
– Även om alla migränpatienter har individuella triggerfaktorer så visar forskning på att stress är den enskilt största triggerfaktorn för migränattacker. Att förebygga stress är därför otroligt viktigt, säger Lars Edvinsson.
Inget samband mellan migrän och stroke
Det finns även olika läkemedel att tillgå beroende på hur ofta patienten får migränattacker. Individer som får migränattacker varje vecka ordineras ofta behandling som i viss mån kan förebygga attackerna.
Många trodde länge att det fanns ett starkt samband mellan migrän och stroke men ett flertal studier har visat att det inte finns något samband mellan de två diagnoserna, vilket förstås innebär en lättnad för många migränpatienter.
Lars Edvinsson betraktar livsstilsfaktorer som regelbunden sömn, en bra kost, motion och en lugn och jämn livsrytm som de viktigaste faktorerna för att hålla sin migrän i schack. Även om en sund och balanserad livsstil inte är någon garanti för att slippa framtida migränattacker så kan det bidra till att minska antalet attacker och därmed höja livskvaliteten.