Skip to main content
Hem » Hållbar Sjukvård » NCSH leder vägen mot en hållbar sjukvård för framtida generationer
Hållbar Sjukvård

NCSH leder vägen mot en hållbar sjukvård för framtida generationer

Daniel Eriksson, grundare av NCSH.

Med ökande klimatutmaningar och en akut resursbrist har behovet av hållbar sjukvård aldrig varit större. Nordic Center for Sustainable Healthcare (NCSH), baserat i Malmö, står i framkant för denna omställning. Genom att främja innovation och implementera hållbara lösningar siktar de på att skapa vårdsystem som inte bara skyddar dagens patienter, utan även framtida generationers hälsa, samtidigt som de minskar vårdens negativa klimatpåverkan.

Sjukvården står för runt 4,4 % av alla utsläpp av växthusgaser i världen. För att säkerställa framtidens hälsa behöver vårdsystemen anpassa sig. Genom ett dynamiskt nätverk av partners från både den offentliga och privata sektorn, är NCSHs vision att skapa sjukvårdssystem som inte bara tar hand om vår hälsa utan även planeten. Det är en framtid där varje beslut i sjukvården, från energiförbrukning, transporter och inköp till läkemedel och hantering av smittförande avfall och farliga kemikalier, bidrar till en grönare och mer hållbar värld.

– Vi i Norden, tillsammans med Nederländerna, är världsledande inom hållbar sjukvård. Vi är ett globalt centrum för expertis i området och har en unik möjlighet att bidra till en minskning av sjukvårdens klimatpåverkan, säger Daniel Eriksson, grundare av NCSH.

Tvärsektoriell disciplin

Konceptet hållbar sjukvård är tvärsektoriellt och inte knutet till någon specifik industri som t ex Medtech, Cleantech och Life Science. Hållbar sjukvård knyter i stället samman alla sektorer för att erbjuda hållbara lösningar.

– Området har en bred bas men är samtidigt smalare i sitt fokus. Våra projekt speglar den holistiska synen på vårdens hållbarhetsutmaningar och lösningar. Vi måste närma oss hållbarhet på ett helt annat sätt inom vården än i andra industrier, menar Daniel Eriksson.

Från Malmö till världsledande initiativ

Med hjälp av stiftelsen TEM startade Daniel Eriksson NCSH 2015 efter att ha arbetat med miljöfrågor vid universitetssjukhuset i Malmö i många år. Trots utmaningarna med att få genomslag på den svenska marknaden i början, insåg han potentialen i att skapa ett nordiskt nätverk som kunde driva hållbar sjukvård framåt. Resultatet blev NCSH som är ett helt oberoende och självfinansierat initiativ. 

– Vår verksamhet finansieras helt av våra medlemmar samt genom konferenser och utbildningar. Utöver det driver vi stora internationella projekt som syftar till att omvandla sjukvårdssektorn globalt. Ett av våra projekt i Indien fokuserar på att påskynda hållbarhetsarbetet inom vården där. Vi leder även Grønnköpingkið – the World’s Greenest Hospital, och på europeisk nivå deltar vi i projekt som DAPHNE och KitNewCare, som syftar till att omvandla hållbar njurvård över hela Europa. Dessutom samarbetar vi med universitet i Nederländerna och Italien för att utveckla utbildningsprogram inom hållbar sjukvård, säger Daniel Eriksson.

NCSH har idag medlemmar från över 30 länder, inklusive prestigefyllda institutioner som Mumbai University i Indien och Nya Zeelands sjukvårdsdistrikt, samt globala företag som Philips och Schneider.

– Vi har åstadkommit mycket och fortsätter att arbeta målmedvetet. Vi har satt ett globalt avtryck med en stark nordisk prägel, och allt detta har vi lyckats med från vårt lilla kontor här på Södra Promenaden i Malmö, berättar Daniel stolt.

Sjukvårdssystem behövs som inte bara hanterar dagens behov utan också bygger för morgondagens utmaningar. NCSH leder vägen, och är en del av den gröna revolution som formar framtidens vård för kommande generationer.

Next article