Skenande elpriser och ett stort behov av ofta energi-törstiga armaturer låter som ett recept på oro. Men med rätt belysningslösning finns stora pengar att spara.
Att belysningen är avgörande för att kunna bedriva sjukvård är ett faktum. Belysningen är inte enbart nödvändig för att man ska kunna utföra ingrepp och operationer, utan är också nyckeln till att skapa välbefinnande för både patienter och personal.
Men vi står just nu inför en elkris av sällan skådad magnitud, och med energipriser som redan tredubblats sedan 2021 finns all anledning att se över sin belysningslösning. Här kan man nämligen effektivisera och göra stora besparingar.
Behöver lamporna alltid vara tända på sjukhus?
– Det handlar i grund och botten om att övervaka och styra. Det är ganska vanligt att belysningen på sjukhus alltid är tänd. Det behöver den inte vara, säger Sebastian Pålsson, som är business developer på Helvar, ett företag som ligger i framkant när det handlar om belysningslösningar för större organisationer.
Sebastian Pålsson
Business Developer, Helvar
Foto: Privat
I Helvars portfölj finns en bred flora produkter, som både går att använda för att bygga en belysningslösning från grunden, eller komplettera den befintliga belysningslösningen. Det handlar till stor del om uppkopplat och sensorstyrt ljus.
En sensor kan till exempel programmeras att automatiskt släcka ljuset på en plats där ingen person vistats under de senaste 15 minuterna, och man kan även jobba med sensorer som anpassar ljusets intensitet efter dagsljuset. Då riktar armaturen in sig på ett luxtal snarare än effekt.
Smart belysning med proaktivt underhåll
Systemet är dessutom smart, och lär sig efterhand att optimera belysningen efter hur man faktiskt använder den.
En annan viktig beståndsdel är den proaktiva underhållsvarningen. Hela anläggningen – inklusive sensorer, armaturer och tryckknappar – är uppkopplad. Så fort någonting är fel skickas en signal i systemet till den serviceplattform man använder. Man får även veta exakt vad som är fel, vilket gör att man snabbt kan åtgärda eventuella problem.
– Vi har produkter för alla tänkbara situationer. Allt i från centralt styrda system till helt fristående produkter. Allt är anpassningsbart och skalbart, säger Sebastian Pålsson.
Han berättar att investeringar i belysning just nu betalar sig snabbare än någonsin. Hos en stor biltillverkare har man till exempel med hjälp av Helvars lösning tjänat tillbaka pengarna på bara två månader. Och det går i bästa fall att reducera energianvändningen med upp till 85 procent.
Fördelar med Helvars sjukvårdslösningar
– Enkel kontroll för patientkomfort
– Arbetsbelysning för sjukvårdspersonal
– Automatiserad kontroll av offentliga utrymmen
– Ström på till den senaste nivån som användes
– Närvaro/frånvarodetektering
– Fullt skalbar, från säng till byggnad
– Integration med byggnadsledningssystem
– Energiövervakning och kontroll