Artros innebär kronisk smärta och kan påverka din hunds livskvalitet betydligt om det inte upptäcks och behandlas i tid. Men med rätt åtgärder kan du hjälpa din fyrbenta vän att må bättre och leva ett aktivt liv. Vi har träffat veterinären och TV4-profilen Christophe Bujon som förklarar vad artros är, hur du känner igen symptomen och vad du kan göra för att förebygga och behandla sjukdomen.
Har din hund börjat halta, undviker den trappor eller verkar stel efter vila? Dessa kan vara tidiga tecken på artros som är en vanlig, men ofta förbisedd ledsjukdom som drabbar våra hundar och även katter. Trots att sjukdomen främst förknippas med äldre och stora hundar kan även unga och lite mindre hundar drabbas, ibland redan innan de fyllt fyra år.
–Studier visar att upp till 40 % av hundar under fyra år har någon form av artros, även om de kanske inte har svåra besvär. Många tror att hundens stelhet eller trötthet beror på åldrande, men det kan vara artros. Du kan se hundar i parken som rör sig knackigt och tänker att de är gamla, men de skulle kunna må mycket bättre med rätt behandling, menar Christophe Bujon.
Var uppmärksam på hundens beteende
Det är viktigt att upptäcka förändringar i hundens beteende: Går hunden bakom dig i stället för framför? Har den slutat dra i kopplet? Väljer den att gå på gräs framför grus? Reser den sig eller lägger sig långsamt? Tvekar den att hoppa upp i bilen? Kommer den inte till dörren längre när du kommer?
–Många hundägare säger: ”Min hund haltar, men har inte ont”. Då brukar jag fråga: Varför haltar den då? Smärtan är dold, och det är en värk vi bara ser om vi uppmärksammar hundens små förändringar, förklarar Christophe Bujon.
Behandling och förebyggande åtgärder
Christophe berättar att idag finns det bättre mediciner vid artros som ger mindre biverkningar. Vissa ges som en injektion en gång i månaden, vilket är smidigt för både djur och ägare.
–Artros går inte att bota, men det går att bromsa, påpekar Christophe Bujon. Jag tror på en multimodal behandling med smärtlindring, viktnedgång och anpassad motion. En sexprocentig viktnedgång kan göra att medicinen sänks, säger Christophe Bujon.
Om du ser en förändring i hundens rörelsemönster eller beteende, särskilt om det inte går över efter några dagar bör du söka vård.
–Efter diagnos och medicinering säger många djurägare att de fick tillbaka sin hund. Plötsligt vill den gå ut, hoppar upp i sängen igen och möter upp vid dörren. Att se sin hund kämpa med stelhet eller smärta kan vara hjärtskärande, men det finns hopp. Med ökad medvetenhet om artros, tidig upptäckt och rätt behandling kan du förbättra din hunds livskvalitet avsevärt, avslutar Christophe Bujon.